Jak vybrat zlatou rybku. Proběhl jedinečný workshop o konkurzech na ředitele škol

14. února se v Dačického domě sešlo dvanáct zástupců obcí na semináři věnovaném konkurzům na ředitele škol. Ty totiž na Kutnohorsku čekají do konce léta nejméně osm škol, což s sebou nese jisté úskalí. „Znamená to, že vy všichni budete v tom malém rybníku lovit ty samé rybičky,“ řekl lektor setkání Miroslav Hřebecký, programový ředitel společnosti EDUin.

Workshop pořádaný ve spolupráci Města Kutná Hora, Eduzměny a Eduinu se zaměřil na to, jak nalákat, vybrat a udržet si dobrého ředitele školy. „To vědomí, že to celé dělá kvůli dětem, a nadšení by z něj mělo sálat jak z jaderného reaktoru, aby jím dokázal nakazit i ostatní,“ ujišťoval účastníky Hřebecký. Dále zmínil například kterými zákony se konkurzy řídí, doporučil zřizovatelům sladit se se svými zastupitelstvy na hlavních bodech, které od své školy oni jako celek očekávají, či sdílel tipy, na co ředitele nalákat. „Nastavte si podmínky co nejúžeji, abyste těch rybiček chytili co nejvíce a mohli si vybírat,“ apeloval Hřebecký.

Celým setkáním prostupovaly intenzivní diskuse a konkrétní dotazy, například jakou kvalifikaci musí mít ze zákona ředitelka MŠ, zda je u konkurzu povinné upřednostnit kandidáta s vyšším vzděláním či jaké sepsání vize kandidátům zadat v době umělé inteligence. (Zde lektor radil ohraničit její text rozsahem do dvou tří stran.)

„Ulevilo se mi, že se mám na koho obrátit s dotazy,“ ocenila setkání starostka Nepoměřic Markéta Špitálníková. „A otevřelo mi to oči, co vše by měla moje příprava na konkurz zahrnovat,“ dodala. Spokojeností nešetřil ani Ondřej Smoček, starosta Záboří nad Labem, kterého brzy čeká jeho první konkurz ve funkci. „Odnáším si, že je to mnohem komplexnější záležitost, než jsem si do dneška myslel.“ Pochvaloval si, že nasál nejrůznější informace, například o složení komise. „Moc se mi to líbilo, děkuji,“ dodal starosta.

Školy a zřizovatelé škol na Kutnohorsku mají zároveň tu výhodu, že mohou v této oblasti nadále zdarma využívat konzultace právníka v Eduzměně. Ta pro zřizovatele pořádá také kulaté stoly a je jim k dispozici pro konzultace i v dalších tématech týkajících se škol.  EDUin potom své know-how nabízí všem zřizovatelům v rámci Klubu zřizovatelů.

Lucie Römer, redaktorka Eduzměna Kutnohorsko

Zavřít menu