Jan Vališ: Kam zmizela pilná „Komise pro městská sídliště“ –  o nás bez nás

Konec nejstarší komise. Jako poslední předseda „Komise pro městská sídliště“ (dále „KMS“) se chci vyjádřít k jejímu zrušení po posledních komunuálních volbách 2018. KMS jako jediná ze všech komisí městské rady byla zrušena po 17 letech (nejdéle pracující komise) své aktivní činnosti. Nové vedení usoudilo, že komisi nahradí Osadními výbory. Škoda, že se jednalo „o nás bez nás“. Myslím, že to je zbytečná změna, kosmetická úprava, vše je dávno objevené a propracované a jde pouze lidskou pracovitost a ochotu. Nenavázat přímo na ohromnou dosud vykonanou práci a rozjeté úkoly bez komunikace s dosavadními členy KMS nepokládám za šťastné.

Historie KMS. Sídlištní komise vznikla již v roce 2002 jako „Komise pro přípravu zadání regulačního plánu sídliště Šipší“. Téhož roku se přejmenovala na „Komisi pro revitalizaci sídliště Šipší“ a od roku 2011 na „Komisi pro městská sídliště“, protože do její činnosti bylo zakomponováno také sídliště Hlouška. Od počátku stál v čele komise Ing. Zdeněk Jirásek, který odvedl do doby rezignace v roce 2017 ohromný kus práce (poznámka: od února 2011 do června 2013 řídil komisi Martin Hlavatý). Po náhlé rezignaci Ing. Jiráska v létě 2017 pověřila městská rada vedením KMS, na návrh jejich členů, do konce volebního období 2018 moji maličkost.

Smysl a význam Komise pro městská sídliště

KMS v Kutné Hoře vznikla pro naplněním podmínky získávání státních dotací na projekty revitalizace sídliště Šipší. Většina věcí, které se na sídlišti realizovaly uplynulách 17 let, vznikla díky soustavnému tlaku KMS na město. KMS protlačovala požadavky a připomínky veřejnosti na jednání RM a ZM. KMS řešila: 1. dlouhodobý koncepční rozvoj, 2. operativní nápady a podněty, 3. propojení občanů s vedením města a jednotlivými úředníky, 4. osvětu a informační servis pro občany prostřednictvím zápisů, článků v tisku a ve vývěskách a jediná měla zveřejněné kontakty na členy pro rychlou komunikaci.

Formální srovnání aktivit komisí a osadních výboru s KMS.

Z webu města KH jsem spočítal všechny zápisy i dokonce počty stran zápisů u všech Komisí a Osadních výborů za všechna léta do konce roku 2018. Většina zápisů Komisí začíná rokem 2012, nebo 2015, ale KMS eviduje zápisy již od 2002 a patří mezi Komise s nejčetnějším jednáním, průměrně 7 krát za rok. Zápisy většiny Komisí mají průměrně délku od jedné do dvou stran formátu A4, zápisy KMS průměrně 5 stran, nezřídka i 7 stran! Byly tak objemné, že jsem jako nový předseda KMS rozhodl nepřekročit 4 strany, abychom nepřehltili informacemi sebe, městskou radu i občany.

Zápisy Osadních výborů Malín, Kaňk, Sedlec, Žižkov a Vrchlice, Pertejnec, Poličany a Neškaredice začínají až rokem 2015, scházely se průměrně 2,5 x ročně – tento průměr ještě navýšily OsV Malín a Perštejnec, v roce 2018 se sešly osmkrát. Průměrná délka zápisů je 1 strana.

KMS jako jediná má na webu kromě 111 zápisů navíc 8 dalších kapitol s plány, fotodokumentací, koncepcemi, studiemi. Komise pro městská sídliště, která zastupuje 9.000 obyvatel obou sídlišť, byla vskutku velmi aktivní a drží mnoho pracovních priorit.

Nedovolil bych si posuzovat práci ostatních kolegů v Komisích a Osv, pouze jsem chtěl ukázat pracovitost Komise pro městská sídliště.

Kam se poděla KMS? Po nástupu nového vedení radnice jsme se dočetli ať již ze zápisu MR, nebo z článku v radničních Kutnohorských listech informaci že komise zůstaly v podstatě ve stejném počtu, o jejich složení, atd., ale KMS byla zcela ignorována a Bohužel zde nepadla alespoň jediná věta, např. „a Komisi pro městská sídliště chceme přeměnit na dva Osadní výbory..“

Trochu slušnosti prosím. Rada města má plné právo vytvářet a rušit své Komise a městské zastupitelstvo ustavovat Osadní výbory. Nové vedení se rozhodlo přetransformovat KMS (jako jedinou ze všech třinácti komisí) na dva osadní výbory – sídliště Hlouška a sídliště Šipší. Respektuji to! Považuji však za neprofesionální a neslušné, že mě, jako posledního předsedu KMS vedení města nepřizvalo ani jedenkrát k jednání, abychom společně prodiskutovali své názory a vize. Vadí mně, že mě paní místostarostka Mgr. Doušová nebo Ing. Zdeněk Jirásek osobně nepozvali (skrz mě i další členy KMS) na ustavující jednání Osadního výboru Šipší. Staré i nové vedení města mělo od naší komise opakovaně oficiální informaci o zbylých 5 členech, kteří zůstali KMS věrni a mají zájem pokračovat. Odvedl jsem za 12 let jako aktivní člen KMS a poslední rok i jako její předseda hodně práce a zadarmo, tak snad úředník vedení mohl, alespoň na pár minut, zvednou telefon v placené pracovní době.

Nic nového, zázraky se nedějí. Komise pro městská sídliště svoji vizi do budoucna měla: po bezpodmínečném doplnění zbytku členů o nové čerstvé posily po volbách, ihned odhlasovat rozdělení KMS na dvě komise pro každé sídliště zvlášť (toto je v zápise již od mého nástupu do funkce předsedy 9/2017) a zvolit nové předsedy. Poté pokračovat již odděleně v rozpracovaných úkolech a dlouhodobých projektech. Takže nic nového. Osobně si myslím, že vytvořením Osadních výborů na sídlištích místo Komisí žádný pracovní zázrak nevytvoří. Za léta práce v KMS potvrzuji, že spolupráce s radnicemi byla výborná, město nám vždy vycházelo vstříc, při plnění úkolů záleželo na prioritách a finančních možnostech. Byl jsem spokojený také se spoluprací s Městskou policií a oslovenými úředníky města. Pokud bychom neuspěli s našimi návrhy u Rady (ale já zde problém nevidím) kterýkoliv člen komise může prostřednictvím kteréhokoliv zastupitele města nechat hlasovat o čemkoliv! Nejsem proti, zkusit něco nového. Ale zázraky nečekám. A jen se opakuji: prosil bych příště za tolik dobrovolné práce alespoň zájem o názor a osobní pozvání. A kdo chce, může se na webu města začíst do zápisů Momisí a OsV.

Jan Vališ, foto: Vítězslav Hospes OK

Zavřít menu