Kutná Hora rozkvétá, cibuloviny dělají radost místním i návštěvníkům

Občané i návštěvníci města si v těchto dnech mohou všimnout rozkvetlých zelených ploch v centru města i podél frekventovaných silnic. Cibuloviny kvetou na čtyřech místech.

„První jarní květiny v letošním roce kvetou na Náměstí národního odboje, v kruhovém objezdu u supermarketu Albert, v zelených pásech u kruhového objezdu v ulici Československých legionářů. A dále před průmyslovou školou, kde výsadbu provedli žáci průmyslové školy na podzim minulého roku, a to v rámci projektu Krokus. Cibulové záhony se skládají z crocusů, narcisů a tulipánů,” vyjmenovával Milan Šesták z technického oddělení Městského úřadu v Kutné Hoře.

Limitující je hlavně cena

Nad rozšířením výsadby úředníci uvažují, limitující je ale cena cibulovin i soukromé pozemky. „Máme vytipovaných několik dalších lokalit. U některých je ale problém, že to nejsou městské pozemky. Budeme tak muset žádat vlastníky o povolení výsadby. Při výsadbě cibulových záhonů je značně limitující cena realizace, jsou zkrátka drahé,” doplnil Šesták a dodal možnost výsadby letničkových květin: „Levnější alternativou jsou letničkové záhony, ty mohou obsahovat směs až čtyřiceti druhů rostlin. Kvetou od června do října.” Letničkové květiny se však musí zasévat každým rokem a žádají si náročnější přípravu půdy.

Město Kutná Hora se při sázení cibulovin inspirovalo v jiných městech. Prvními vlaštovkami se stala sbírka v listopadu 2017, kdy se do shromažďování cibulovin zapojili samotní občané i sponzoři. Spontánní sbírku cibulovin od občanů zahájil bývalý starosta Martin Starý: „Tehdy jsme sehnali cibuloviny od několika sponzorů, potom je na vytipovaná místa sázeli. Někde to bylo ručně, jako třeba u chrámu svaté Barbory, jinde nám pomohl stroj. Na jaře jsme pak sbírali v uvozovkách plody ovoce, květiny skvěle oživují město,” povídal Martin Starý.

Během letních měsíců se do města znovu vrátí pomyslné obří květináče s typickými truhlíkovými letničkami, jako jsou pelargonie nebo petunie. Součástí budou závěsné květináče na sloupech veřejného osvětlení v Barborské a Husově ulici, Palackého náměstí i dalších místech.

Jakub Skyva

Zavřít menu