Kaliméra ápo Kríti. Žáci SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře na pracovní stáži na Krétě

Kaliméra, tak přesně tímto pozdravem se začala pracovní stáž třinácti žáků ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště řemesel v Kutné Hoře, vyslaných na největší z řeckých ostrovů Krétu. Stáž se konala v termínu 18.11. 2023 až 3.12. 2023. Je to krásný ostrov, na kterém najdete téměř vše, po čem cestovatelské srdce plane.

Po příletu do naší cílové destinace nás přivítali zástupci firmy MD Hellas, která nám zde zajišťovala veškerou podporu po celou dobu naší stáže.

Náš tým byl složen z devíti dívek a čtyř chlapců, zástupců čtyř řemesel a čtyř oborů. Tři dívky za obor kadeřník, tři za obor kuchař-číšník a tři za sociální péči, mužská část týmu zastřešovala obor mechanik elektronik.

Dívky z oboru kadeřník/kadeřnice pracovaly v centru a na předměstí města Heraklion v salonech OB Hair a Dom&Joa. Některé z nich dokonce stihla stážovat v obou salónech a načerpaly tak dvojí dávku zkušeností.

Děvčata ze sociální péče byla přiřazena do domova pro seniory Mariani elderly care, který je dokonce domovem s mezinárodní klientelou. Dívky zde pomáhaly jak s všedními úkony péče o klienty.

V restauraci s názvem Petousis pracovaly slečny z oboru kuchař-číšník. Díky přátelskému duchu s vedením hotelu, se v restauraci o kapacitě cca 980 míst v plné sezoně, mohla děvčata v polovině stáže prohodit a vyzkoušet si jak servis na place, tak i přípravu tradičních pokrmů i specialit ve stylové řecké kuchyni.

Chlapci z oboru mechanik elektronik pracovali v menších soukromých firmách, například Magic Net, Karouzos, Legatron, zaměřených na bezpečnostní systémy, servis elektrozařízení, montáže sledovacích zařízení.

Volný čas byl úměrně rozdělen mezi sportovní aktivity, průzkum místních módních trendů v centru města, poznání historie zdejšího ostrova s návštěvou kulturních památek jako byl například palác Knossos.

Stážisti si kromě cenných zkušeností odváží spousty zážitků, někteří i předběžné nabídky pro letní brigády, dále všichni získali certifikaci v podobě Europasu. Největším přínosem, avšak bylo samotné uvědomění si, že pro jedince s chutí pracovat neexistují hranice.

Radek Skokan, SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora

 

Zavřít menu