Když se studentů zeptáte, co by si přáli zlepšit ve své škole, řeknou to. A dokonce si na to sami zpracují projekt i s rozpočtem

Buď fit! To je vítězný nápad z devíti studentských nápadů soutěžního projektu Lepší místo ve škole v Kutné Hoře. Vítězný tým z Gymnázia Jiřího Ortena si po velkém finále odnesl šek na 50 000 korun, aby mohl začít realizovat workoutové hřiště přímo u své školy.

V pondělí 24. června proběhl v Rytířském sále Vlašského dvora Den D, tedy velké finále, při kterém se týmy ze tří zapojených kutnohorských středních škol sešly na jednom místě a prezentovaly projekty na zlepšení svých škol. A výkony, které všechny týmy před plným obecenstvem a před hodnotící porotou podaly, byly skvělé, mnohdy vtipné a především velmi inspirativní. „Studenti dnes při svých prezentacích opět ukázali svou odvahu a schopnost týmové práce. Dokázali, že jim není lhostejná jejich škola, že mají sílu a chuť něco v ní změnit k lepšímu. A od toho už stačí ujít jen krůček k tomu, aby si tyto dovednosti přenesli i dál do svého osobního i profesního života. A v tom vidím velký smysl celého tohoto projektu,“ řekl po skončení prezentací jeden z finančních partnerů, jednatel EC Kutná Hora Petr Polívka.
„Často slyšíme, že současná mladá generace už žije jen na sociálních sítích, tedy mimo realitu. Já si z dnešního dopoledne odnáším velmi jasnou naději, že tomu tak není. Že když se studenti spojí dohromady a na něčem zapracují, funguje to. Přála bych všem, kteří tu dnes před nás předstoupili, aby bylo možné jejich projekty zrealizovat,“ zhodnotila finále soutěže koordinátorka projektu MAP Kutnohorsko Silvia Doušová. „Všem týmům bych chtěl poděkovat za jejich motivaci a inspiraci. Jsem velmi rád, že mají studenti tvůrčího ducha a že existuje tento soutěžní projekt, který jim dává možnost jejich potenciál ukázat,“ doplnil další čen poroty, jednatel Radek Herold. „Projekt Lepší místo ve škole má několik fází. Od počátečních nápadů na zlepšení, přes zpracování a prezentování těch nejlepších, až po jejich realizaci. Já jsem viděl už několik hotových vítězných nápadů z minulých ročníků této soutěže a vím, že fungují a dětem nebo studentům jsou ku prospěchu,“ pokračoval místostarosta Kutné Hory Karel Koubský st.
Vybrat ten nejlepší z devíti skvělých nápadů nebyl pro porotu jednoduchý úkol. Při předávání vítězného šeku na 50 000 korun členové poroty i organizátoři z Lepšího místa studentům znovu poděkovali, vyzdvihli jejich aktivitu, schopnost týmové spolupráce a ocenili například i to, že se zapojují nejen do projektové fáze, ale mají chuť zapojit se i do realizace. A i když ani tentokrát nemohli vyhrát všichni, svým způsobem jsou v tomto projektu všichni vítězem. „Velké věci často vzejdou z maličkostí. Abychom mohli žít ve společnosti aktivních lidí, kterým není lhostejné, jak a kde žijí, je potřeba začít u dětí a u mladých lidí. Pro nás jako organizátory je podstatné nejen to, co všechno se studenti během projektu naučí, ale i to, že se při finále setkají na jednom místě a poznají se. Protože za pár let to budou právě oni, kdo naše město bude utvářet a kdo se třeba bude podílet na realizaci velkých projektů pro celé město,“ uvedl Petr Steklý z Lepšího místa.
Projekt Lepší místo ve škole však ještě nekončí, během prázdnin se na Gymnáziu J. Ortena začne realizovat vítězné workoutové hřiště, které finančně podpoří tito partneři: EC Kutná Hora, Římskokatolická farnost – arciděkanství Kutná Hora, Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec, firma Herold a město Kutná Hora. Mediálním partnerem projektu je Deník.
Buď můžete o lepším místě snít, nebo se stát jeho součástí. Přidejte se k nám!
Sledujte:
www.lepsimisto.cz
https://www.facebook.com/lepsimisto/

Kontakt:
Kamila Drtilová
PR manažerka
www.lepsimisto.cz

Zavřít menu