Kutná Hora uctila památku obětí holocaustu

Mezinárodní den památky obětí holocaustu připadá na 27. ledna. Kutnohorské oběti holocaustu v tento den společně uctili představitelé a zástupci města, Nadačního fondu Dr. Dagmar Lieblové, Knihovny Kutná Hora a zástupci z řad veřejnosti.

Po proslovech Martina Liebla, předsedy správní rady Nadačního fondu Dr. Dagmar Lieblové, starosty města Kutné Hory Lukáše Seiferta, byly položeny kytice k památníku. Nese jména 110 obyvatel Kutné Hory, členů židovské komunity, kteří zahynuli v nacistických koncentračních táborech. Odhalen byl v roce 2012 díky iniciativě Marka Lauermana, představitele Nadačního fondu Dr. Dagmar Lieblové. Účastníci setkání měli příležitost problédnout si v doprovodu Marka Lauermanna synagogu a výstavu připomínající dějiny Židů v Kutné Hoře.

Nadační fond dr. Dagmar Lieblové při příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti pořádal další ročník akce Čistíme kutnohorské Stolpersteine. Stolpersteine, Kameny zmizelých, jsou symbolickým návratem kutnohorských Židů do místa, kde žili před deportací.  U vyčištěných kamenů, nesoucí jména obětí holocaustu, se v průběhu dnešního dne objevily i květiny. K akci Čístíme kutnohorské Stolpersteine se zapojili i pracovníci střediska Přístav Oblastní charity Kutná Hora (na snímku).

Jména obětí nebudou zapomenuta. Knihovna Kutná Hora připravuje i v letošním roce veřejné čtení jmen obětí holocaustu, do kterého se může zapojit široká veřejnost. Jom ha-Šoa se uskuteční 18. dubna od 14 hodin před novou knihovnou Na Náměti.

pra

Zavřít menu