Kutnohorská chirurgie se specializuje na plánované operace, v jedné z nových ambulancí bude od března působit i cévní chirurg z IKEMu
Operační sál kutnohorské nemocnice s artroskopickou věží. Foto: J. Horák

V kutnohorské nemocnici vzniklo od 1. ledna centrum jednodenní chirurgické péče. Podle slov ředitele doktora Petra Geřábka je to další plánovaný krok, díky kterému se podařilo ve spolupráci s pracovními skupinami kraje a města zachovat chirurgické oddělení v Kutné Hoře a zároveň pokračovat ve stabilizaci nemocnice a zkvalitňování poskytované zdravotní péče. Akutní chirurgická ambulance je i nadále v provozu. Pokračuje obnova ambulancí, které v nemocnici kdysi bývaly, vznikají i nové. V dohledné době budou otevřeny dvě specializované ambulance, ve kterých budou působit špičkoví lékaři z pražského IKEMu a Vinohradské nemocnice.

Co znamená jednodenní chirurgická péče?

„Změny, které nastaly, směřují k tomu, aby chirurgická péče v kutnohorské nemocnici byla zachována,“ zdůraznil ředitel nemocnice Petr Geřábek s tím, že kutnohorská chirurgie směřuje na elektivní operativu čili výběrové plánované operace. Pro pacienty, kteří utrpěli nějaký úraz, to znamená, že i nadále budou v kutnohorské nemocnici vyšetřeni a ošetřeni na akutní chirurgické ambulanci. V případě nutnosti většího operačního zákroku nebo hospitalizace však bude péče o ně zajištěna v sousední kolínské nemocnici, pod kterou kutnohorská nemocnice spadá a kam budou záchrannou službou přímo směřováni, případně po vyšetření a základním ošetření převezeni. Podle slov ředitele Petra Geřábka se to průměrně týkalo deseti pacientů měsíčně.

Od března by měl v Kutné Hoře působit cévní chirurg z IKEMu

„Nově chceme nabídnout celou škálu ambulantních specialistů. Jedním z nich je cévní chirurg z IKEMu, který by měl v kutnohorské nemocnici působit od března a provádět jednou týdně konzilia i drobnější operační výkony, například operace křečových žil. Složitější a akutní operace by probíhaly v IKEMu,“ řekl Petr Geřábek a dodal, že kutnohorské nemocnici se tak otevírá nová cesta do jednoho z nejprestižnějších zařízení v republice. Další jednání probíhají i s plastickým chirurgem z vinohradské nemocnice. Spíše než na estetickou chirurgii by se však podle Geřábkových slov mohl lékař zaměřovat například na chirurgii ruky, operaci karpálních tunelů atd. „V jednání s pojišťovnami je i vznik gynekologické ambulance a provádění gynekologických operací,“ doplnil ředitel nemocnice.

Primářem chirurgického oddělení kutnohorské nemocnice je atestovaný chirurg a traumatolog Michal Hamtil, kterého jsme požádali o rozhovor.  

Jaká je současná podoba chirurgického oddělení? 

Jednou částí chirurgie je oddělení jednodenní chirurgie, kam pacienti přicházejí na plánované operace a zákroky, druhou část tvoří chirurgická lůžka následné péče. Jejich kapacita byla během prvního lednového týdne téměř zaplněna. Akutní chirurgická ambulance je i nadále v nepřetržitém provozu. Ve všední den je navíc otevřena další chirurgická ambulance pro plánované ošetřování pacientů. Obnoven byl provoz ambulance traumatologické a ortopedické. Nově vznikla koloproktologická ambulance, která se zaměřuje na problematiku onemocnění tlustého střeva a konečníku, v plánu je otevření cévní ambulance.

Jaká je kapacita chirurgického lůžkového oddělení po vestavbě koupelen?

Kapacita je 16 lůžek chirurgické následné péče a 14 lůžek jednodenní chirurgie.

Které operace jsou v Kutné Hoře prováděny?

V podstatě všechny plánované chirurgické operace. Týdně je to průměrně dvacet operací. Kromě lékařů z kutnohorské nemocnice tu v určité dny operují i kolegové z Kolína. Nosným programem jsou laparoskopické operace žlučníku, kýl, slepých střev, operace křečových žil, hemoroidů. Také jsou to ortopedické výkony jako například artroskopie kolenního a ramenního kloubu, operace vbočených palců, úžinových syndromů, karpálních tunelů, lupavých prstů. Provádíme tu i malé urologické výkony. Vytížení operačních sálů zůstává ve stejném rozsahu jako v minulosti. Když pominu, že nám ubyla akutní operativa, režim se nezměnil. Péče o plánované pacienty je úplně stejná, jako byla v režimu normální akutní chirurgie.

Kolik lékařů a sester zajišťuje chod chirurgického oddělení?

Chod oddělení zajišťuje pět lékařů, z nich jsou dva ambulantní chirurgové. Vzhledem k změně rozsahu poskytované péče mohl být racionalizován provoz a podařilo se tak zajistit obsazení ústavní pohotovostních služeb s daným počtem lékařů. Na denní směně na elektivní chirurgii a lůžkách chirurgické následné péče slouží čtyři zdravotní sestry, na noční službě dvě.

Jaké jsou plány a vyhlídky pro rok 2020?

Hlavním cílem je samozřejmě přilákat na plánované operace co nejvíc místních občanů. Nabídnout můžeme erudovaný zkušený tým chirurgů, milý a vstřícný střední zdravotnický personál a po dokončené přestavbě oddělení i příjemné prostředí. V režimu jednodenní chirurgie máme v plánu provádět menší zákroky cévním chirurgem, gynekologem i plastickým chirurgem. Konkrétní jednání již probíhají. V plánu je i nadále rozšiřovat spektrum poskytované péče.

Monika Pravdová

 

Primář chirurgického oddělení Michal Hamtil ukončil studia na 1. lékařské fakultě v roce 1996. Poté působil v Nymburce a v letech 2010 až 2011 v Kutné Hoře. Poté se vrátil do Nymburka. Primářem chirurgického oddělení kutnohorské nemocnice je od dubna loňského roku. Jeho specializací je chirurgie a traumatologie. Profesi se věnuje 25 let.

Provoz akutní  chirurgické ambulance v nemocnici Kutná Hora je od úterý do čtvrtka od 7.00 do 22.00 hodin, neomezený víkendový provoz od pátku 7.00 hodin do pondělí 22.00 hodin.

V lednovém vydání Kutnohorských listů jsme psali o novém pracovišti následné intenzivní péče v kutnohorské nemocnici, na něj by mělo navázat nové specializované pracoviště dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. Více ZDE

Zavřít menu