Kutnohorská nemocnice se pyšní nejen novou fasádou. Projekt, který si vyžádal investici kolem 90 milionů korun, byl slavnostně zakončen

Kutnohorská nemocnice se dočkala zateplení objektů a rekonstrukce tepelného hospodářství. Přínosem je zvýšení komfortu pacientů, personálu a také úspory energie. Slavnostní uvedení projektu s názvem Poskytování energetických služeb metodou EPC do provozu, který se podařilo úspěšně realizovat během roku a půl, se uskutečnilo 8. září před jedním z řady nově rekonstruovaných pavilonů v areálu nemocnice. Jak uvedl Pavel Pavlík, statutární náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Stč. kraje, celková investice činila 90,5 milionů korun, z toho 23,5 milionů byla dotace EU v rámci Operačního programu životní prostředí. Předpokládaná spotřeba energie má být po modernizaci o 30% nižší a nemocnice by tak za 10 let trvání projektu měla uspořit 30 milionů korun.

Součástí projektu, který se uskutečnil na základě iniciativy Stč. kraje, jenž je vlastníkem budov, bylo zateplení fasád budov a střech, výměna oken a dveří, instalace venkovního zastínění s dálkovým ovládáním. Zateplování objektů bylo zahájeno v dubnu 2022 hned na několika objektech současně a postupovalo za provozu. To si vyžadovalo náročnou koordinaci prací tak, aby byl co nejvíce zachován klid pacientů i personálu. Projekt zahrnoval rekonstrukci tepelného hospodářství, tedy nový zdroj tepla splňující vysoké nároky na účinnost a množství emisních složek. Zároveň se změnil způsob vytápění z parního na teplovodní včetně úpravy výměníkových stanic a topných těles uvnitř budov. Budovy, kterých se toto týká, jsou hlavní pavilon nemocnice, pavilon paliativní péče, budova patologie, kanceláře/zázemí technického oddělení, dětská skupina Srdíčko a vrátnice.

Petr Chudomel, ředitel a předseda představenstva Oblastní nemocnice Kolín, pod kterou kutnohorská nemocnice spadá, se nemohl slavnosti 8. září ze zdravotních důvodů zúčastnit. Zastoupila ho Alice Horáková, provozní vedoucího oddělení, která mezi hosty přivítala Pavla Pavlíka, statutárního náměstka hejtmanky pro oblast zdravotnictví, Libora Lesáka, radního pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek a řadu dalších zástupců Stč. kraje, dále představitele města Kutné Hory starostu Lukáše Seiferta a místostarostu Josefa Viktoru. Za dodavatelskou firmu obchodního ředitele a místopředsedu představenstva Advance Energo a.s. Filipa Ovčačíka. Přivítala také zástupce zaměstnanců kutnohorské nemocnice, odborové organizace a další.

„Nemocnice v Kutné Hoře, stejně jako nemocnice v Mladé Boleslavi, byly v oblastí zdravotnictví pilotními projekty EPC (Energy Performance Contracting). Jsme přesvědčeni o tom, že je to správná cesta k úsporám,“ uvedl Pavel Pavlík s tím, že předběžná čísla ukazují, že to byl správný krok. Poděkoval realizační firmě a zaměstnancům nemocnice. Popřál jim, aby se jim v tak krásné nemocnici dobře sloužilo.

Jak vysvětlil Libor Lesák, metoda EPC zaručuje kromě přípravy a realizace také záruky na reálné dosažení očekávaných ekonomických přínosů ze strany dodavatele. „Po dodavateli požadujeme rovněž každoroční zprávy o dosažených úsporách a jejich průběžné vyhodnocování,“ doplnil Libor Lesák a podotkl, že Středočeský kraj má ve správě více jak 1700 budov různého typu, kde má v plánu realizovat energetické úspory. „Jsem rád, že tato první stavba se podařila,“ konstatoval  s tím, že se dílo podařilo a bude sloužit občanům, Kutné Hoře.

„Těší nás, že jsme v termínu a v požadované kvalitě dokončili zakázku a nemocnice může již v příští topné sezoně realizovat významné energetické úspory, jichž díky projektu dosáhne,“ řekl Filip Ovčačík, obchodní ředitel a místopředseda představenstva Advance Energo a poděkoval za spolupráci technickému oddělení nemocnice, se kterým dodavatelská firma úzce spolupracovala, zaměstnancům za trpělivost.

Starosta města Lukáš Seifert ocenil spolupráci se Stč. krajem. „Jsem rád, že se daří nemocnici posouvat dál a že se zlepšují podmínky pro pacienty, zaměstnance nemocnice. Energetická úspora znamená úsporu prostředků, které se dají využít k dalším zlepšení péče,“ konstatoval  Lukáš Seifert, který věří, že pro kraj i Kutná Hora bude do budoucna odpovědným partnerem.

Pavel Pavlík ocenil práci všech, kteří se na proměně kutnohorské nemocnice podíleli, kytici jako poděkování předal také Lence Svobodové, vedoucí technického oddělení kutnohorské nemocnice a vyzval ji, aby se připojila k symbolickému přestřižení pásky.

V plánu jsou i další investice do kutnohorské nemocnice. „To, co dnes uvádíme do provozu, je investice ve výši zhruba 90 milionů korun. Řádově dalších 30 milionů korun jsme investovali do vybavení nemocnice. Teď momentálně je vypsáno výběrové řízení na vybavení prádelny,“ konstatoval Pavel Pavlík s tím, že kutnohorská nemocnice jako jedna z mála má vlastní prádelenský a sušárenský provoz a i zde by mohly být vyřešeny nejen energetické úspory.  Do budoucna je v plánu i rekonstrukce stravovacího provozu. „Momentálně pracujeme na projektovém záměru,“ dodal Pavel Pavlík.

tz, pra

 

Zavřít menu