Palachovce je opravdu již neuvěřitelných třicet školních let. Nejmladší kutnohorská škola vyrostla na sídlišti Šipší – původně ještě v Gottwaldově ulici v roce 1984, od té doby je jeho nepřehlédnutelnou součástí. Zažila spoustu změn, příchodů a odchodů, změnila postupem doby i své jméno.

.
Není to tak dlouho, co se oblékla i do nových barev, které oživují celé okolí a velmi jí sluší. Samozřejmě nepracuje jen na svém zevnějšku. Nezanedbává ani svůj interiér. Nedávno pod jednu střechu přivítala i Družinu, která byla do té doby na samostatném odloučeném pracovišti. Chodby všech pavilonů zdobí práce našich žáků, každá třída má svůj osobitý charakter a vybavení. Škola s důvěrou vítá návštěvníky a s pochopením pečuje o všechny své žáky i zaměstnance. A spolu s nimi se s trochou nostalgie ohlíží a vzpomíná.

Narozeninové oslavy
Od ledna 2014 probíhají aktivity, kterými se snažíme nejen sami sobě, ale i veřejnosti připomínat, že tu jsme. Oslavy jsme zahájili školním sportovním turnajem, zavzpomínali jsme na Jana Palacha, pokračovali jsme různými projekty nejen v předmětech, besedovali jsme, soutěžili, hledali jsme Talenty a v neposlední řadě jsme se představili veřejnosti vystoupeními našich dětí se souborem Palášek či výstavou „Střípky“ v České spořitelně. Mladší žáci na ozdravných pobytech nejen odpočívali, ale také zdokonalovali kooperativní metody práce. Některé třídy reprezentovaly Kutnou Horu v projektu UNESCO „Mladý architekt“. Ti starší poznávali různá odborná pracoviště na exkurzích. Úspěšně jsme se zúčastnili i Městských sportovních her. Ke konci loňského školního roku proběhlo v GASK tradiční slavnostní vyřazení našich deváťáků, abychom v roce letošním s otevřenou náručí přivítali nové prvňáčky. Vše jsme samozřejmě zdokumentovali na našich webových stránkách.
Palachovka se ohlíží za těmi, kteří s ní v průběhu posledních třiceti let cestovali. Ne všichni mohou být vzpomenuti, ale nikdo není zapomenut. Každý, kdo s námi těch třicet let alespoň chvilku byl, se zapsal do mozaiky naší školní historie. Výstava  „Ohlédnutí z Palachovky1984 – 2014“ se uskuteční 6. – 28. října letošního roku v Sankturinovském domě. Jste srdečně zváni! Akce se koná za přispění Města Kutné Hory.

-myzpalachovky-

.

Palachovka 2014

 

.

Zavřít menu