Kutnohorský pivovar v minulých letech připomínal zakletý zámek. Prázdné budovy byly jen čas od času místem konání  kulturních akcí. Tato doba ale neodvratně spěje ke svému konci. 30. června 2015 schválilo zastupitelstvo města prodej objektu firmě REAL Estate, a. s. Kolemjdoucí si tak již delší dobu mohou všimnout čilého stavebního ruchu v areálu. O tom, co se v kutnohorském pivovaru děje a bude dít, si Kutnohorské listy povídaly s jeho marketingovým ředitelem Janem Svobodou.

Co vás napadlo jako první, když jste se dozvěděl, že město Kutná Hora schválilo prodej pivovaru do rukou vaší společnosti?

Obrovský závazek vůči historii, vůči pivovaru, vůči městu a jeho občanům. Respekt k danému místu.

Vaření piva zde má dlouhou tradici, jak na ni chcete navázat?

Jsme přesvědčeni, že lidé z Kutné Hory a okolí můžou mít vlastní pivo, které bude vysoké kvality a zároveň z jejich kraje; mělo by to být především jejich pivo na které budou moct být hrdí. S obnovou pivovaru již máme zkušenosti z Břeclavi. V roce 2012 jsme získali objekt, který skoro 16 let nefungoval, byl ve stejně špatném stavu jako je ten v Kutné Hoře. Po roce rekonstrukce se v něm začalo vařit pivo. Nyní už máme více zkušeností a chystáme se je u vás využít.

Jaké plány má vlastník s pivovarem v Kutné Hoře?

Nám jde o to co nejdříve obnovit výrobu piva. Další věcí je pivovarská restaurace, která zatím neexistuje a chceme ji udělat z původních pivovarských dílen. Ty mají parádní genius loci, velikánskou auru. A pak celkově ten areál oživit pomocí různých kulturních akcí.

Když srovnáte pivovar před a po vstupu vaší společnosti, jaké budou největší změny?

Znovu se zde začne vařit pivo, to bude největší změna. Pivovar jsme převzali ve stavu, kdy veškerá technologie pivovaru nebyla nebo byla zničená natolik, že se tam vlastně pivo vařit nedalo. Dokonce byla zasypána kanalizace, kterou jsme museli pracně dávat dohromady, objevily se tam silné spodní vody. Takže sanace toho objektu a jeho zprovoznění, to je hlavní změna.

Na jaké pivo se tedy mohou zákazníci těšit?

No na výborné (smích). Budeme v první řadě vařit jedenáctku, chceme začít hned zkraje roku 2017. Pak budou přibývat i další piva.

Už jste zmínil kulturní akce pořádané v pivovaru, co tedy můžeme čekat do budoucna?

Vaření piva není jediná činnost, která má pivovar oživit. Počítáme právě s různými kulturními akcemi. Takže třeba Stříbření bychom rádi z části dostali do pivovaru a umožnili tak městu získat nový prostor. Víme o problémech s hlukem, které při akcí pořádaných v pivovaru minulosti byly, a chceme to aktivně řešit.

Pro chod pivovaru jsou potřeba také zaměstnanci – kolik a jaké profese hledáte?

My budeme sice vařit pivo naprosto tradiční staročeskou metodou, tj. kvašení v otevřených spilkách a ležení v ležáckých sklepích, ale zároveň to bude pivovar moderně vybavený, takže nemohu slíbit stovky pracovních míst. Bavíme se o desítkách zaměstnanců, kteří budou pracovat manuálně, u linek a podobně, ale i v kanceláři. Nábor už probíhá a pozice, které chceme zaplnit máme uveřejněné na našem facebooku.

Jak hodnotíte spolupráci s městem?

Velmi pozitivně hodnotím to, jak město aktivně a se zájmem přistupuje k obnovení pivovaru. A jsem velmi rád, že nás město vítá ve svém středu a chce tu dosavadní spolupráci rozvíjet.

8. listopadu se přímo v pivovaru uskuteční tisková beseda, kde majitelé odhalí více ze svých plánů. Kutnohorské listy budou samozřejmě u toho. Zatím se čtenáři mohou potěšit alespoň dvěma vizualizacemi pivovarské hospody.

(red)

Zavřít menu