Kutnohorský podvečer v Dačického domě patřil Hlízovskému unikátnímu spolku a premiéře dokumentárního filmu Jarní putování se sv. Jakubem

„Jarní putování se sv. Jakubem“ je název dokumentárního filmu, který měl „světovou“ premiéru v oblíbeném pořadu Vladimíra Císaře v Dačického domě v Kutné Hoře. Nejen o filmu, o knize, ale také o literatuře a dobrovolnických aktivitách Hlízovského unikátního spolku byl čtyřicátý Kutnohorský podvečer. K poslechu zahrála oblíbená kutnohorsko-pečecká skupina Trampoty.

Předsedkyně spolku Jitka Šimková poděkovala autorovi dokumentu Vladimíru Císařovi a všem, kteří se podíleli na jeho vzniku. Také „vysekla“ poklonu svému manželovi Jiřímu Šimkovi, bez kterého by, podle jejích slov, pochody nikdy nevznikly. Na to pan Šimek reagoval slovy: „Trasy plánuju tak, že manželka vždycky vymyslí téma pochodu, jeho zaměření, ona zkrátka připraví gró. Jitka osloví všechny spolupořadatele v okolních obcích, domluví s nimi program, zajistí financování, podá žádost o grant města Kutné Hory. Všechno to zorganizuje ona a já už jenom připravím trasy, značení a doufám, že turisté budou spokojeni a bude se jim pochod líbit.“

Hlízovský unikátní spolek vznikl z iniciativy Jitky Šimkové, Jakuba Skývy, Lady Lisé a Pavla Raka v roce 2015, se snahou chránit v Hlízově životní prostředí a zviditelňovat v povědomí lidí historický a kulturní odkaz předků. Později do spolku postupně vstupovali další členové. Motivem práce spolku je cesta. Cesta do historie, současnosti i do budoucna. Členové předávají občanům informace z pamětních knih Hlízova uložených v kutnohorském archivu, pořizují fotografie současného vzhledu staveb a srovnávají je s jejich podobou v době minulé. Pořádají pro veřejnost výtvarně zaměřené aktivity, duchovní setkání, iniciovali opravu pomníku legionářů, připomínají významná výročí spjatá s historií. Jako patrona spolku si zvolili svatého Jakuba, ochránce poutníků. A hlavně organizují turistické pochody, které získaly celostátní oblibu.

Poděkování za příjemně strávený podvečer patří kapele Trampoty, moderátorovi a autorovi filmu Vladimíru Císařovi, za vyprávění o vzniku knihy Pavlu Rakovi a místopředsedkyni spolku Ladě Lisé. A také „Nadaci Kutná Hora – památka UNESCO“. A především „hnacímu motoru“ spolku manželům Šimkovým a všem členům i nečlenům, kteří se účastní „Jarních putování se sv. Jakubem“.

Videa:

https://www.youtube.com/watch?v=CH60wsaNxVY

https://www.youtube.com/watch?v=oZO1TgJrMYw

https://www.youtube.com/watch?v=mC_jdG-IQz0

Text, foto a videa Vladimír Havlíček

Zavřít menu