Kutnohorští kriminalisté během několika dní zatkli dva pachatele násilné trestné činnosti, jeden putoval do vazební věznice

Kutnohorským kriminalistům se podařilo během několika dní objasnit dva případy násilné trestné činnosti. Pachatelé byli zadrženi, jeden z nich putoval do vazební věznice.

K fyzickému napadení a vymáhání údajného dluhu došlo 18. 7. večer v Záboří nad Labem. „Pachatel násilím nutil poškozeného, aby peníze do dalšího týdne sehnal a vrátil údajnému věřiteli. Kriminalisté v pondělí 23. července jednačtyřicetiletého pachatele z Kutnohorska, v minulosti již soudně trestaného, zadrželi a v ten samý den obvinili z vydírání a výtržnictví. S ohledem na jeho trestní minulost a závažnost případu jsme dali státnímu zástupci podnět, aby dal návrh soudu na vzetí obviněného do vazby. Soud ale neshledal vazební důvody a pachatel je v současné době stíhán na svobodě,“ uvedl npor. Tomáš Dvořák, Dis, vedoucí oddělení hospodářské kriminality Krajského ředitelství Policie Stč. kraje, územního odboru Kutná Hora. Pachateli hrozí trest odnětí svobody až na čtyři roky.

Kutnohorští kriminalisté objasnili během krátké doby i další případ násilné trestné činnosti. „V pátek 20. 7. ve večerních hodinách (před 21.45 hodinou) byla na zahrádce jednoho restauračního zařízení v centru Kutné Hory fyzicky napadena žena a okradena o mobilní telefon. Věc byla kvalifikována jako loupež,“ konstatoval npor. Tomáš Dvořák s tím, že důkladným šetřením se podařilo zjistit totožnost pachatele. „V pondělí odpoledne byl na náměstí v Kutné Hoře zatčen. Zatčení se aktivně bránil. Jelikož na něj byly vydány dva příkazy k zatčení za majetkovou trestnou činnost – jeden pro soud v Kutné Hoře a jeden pro soud v Praze 8, prvotně se muselo vyřídit soudní jednání,“ vysvětlil Tomáš Dvořák.  Obvinění z loupeže si sedmatřicetiletý pachatel z Prahy, který se zdržuje na Kutnohorsku, vyslechl 24. července a rozhodnutím soudu byl vzat do vazby.

„Jeho motiv nám není úplně zřejmý, protože využil práva nevypovídat. Podle svědeckých výpovědí byl zřejmě pod vlivem alkoholu, nebo jiných návykových látek. Obtěžoval poškozenou, došlo k nějaké výměně názorů. Poškozená ho okřikla, on odešel, ale po nějaké chvíli se vrátil. Došlo k výměně názorů, začal být hrubý, sprostý až paní řekla, že zavolá policii. Ve chvíli, kdy vytáhla mobilní telefon, napadl ji, vytrhl telefon z ruky a utekl. Ke zranění paní naštěstí nedošlo,“ popsal Tomáš Dvořák a doplnil, že pachateli hrozí trest dva až deset let odnětí svobody. -pra-

Zavřít menu