Kutnou Horu navštívila Suzanne Munková Ragenová

V úterý 2. dubna 2024 navštívila Kutnou Horu Suzanne Munková Ragenová, dcera manželů Naděždy a Františka Munkových, kutnohorských rodáků. Narodila se v Praze v roce 1937.  V roce 1939, krátce po nacistické okupaci, se celé rodině (bratr Michael se narodil v roce 1934) podařilo odjet z protektorátu, a uniknout tak osudu židovských rodin v holokaustu.

Otec František Munk se narodil v Kutné Hoře v roce 1901 a zemřel v americkém Portlandu v roce 1999. V roce 1919 maturoval na kutnohorském reálném gymnáziu, krátce po 28. říjnu 1918 mluvil jako mluvčí kutnohorských studentů z balkonu Vlašského dvora ke shromáždění kutnohorských občanů. V roce 1925 se oženil s Naděždou Prášilovou, dcerou ředitele rolnické školy Vladimíra Prášila. Naděžda Munková Prášilová zemřela v Portlandu v roce 2000.

Se svým rodištěm, Kutnou Horou, neztratil František Munk nikdy spojení.  Ve spolupráci s MUDr. Emanuelem Růžičkou, předsedou Klubu rodáků a přátel Kutné Hory, založil v devadesátých letech Studijní nadační fond prof. Dr. Ing. Františka Munka a Naděždy Munkové. Z fondu, do kterého přispěli i další příbuzní, se financují odměny kutnohorským středoškolským studentům v každoroční soutěži v anglických esejích.

V roce 2013 vydal klub rodáků paměti prof. Munka, které v originále vyšly v roce 1993.

Suzanne Munková Ragenová žije v Seattle, aktivně se účastní zdejšího společenského života, zajímá se o umění i politiku. Při návštěvě Kutné Hory besedovala společně se synem Matthewem se studenty Gymnázia Jiřího Ortena a také s kutnohorskými občany v konferenčním sále Dačického domu. Za doprovodu předsedy Klubu rodáků a přátel Kutné Hory Vlastislava Navrátila navštívili hosté mj. bývalou synagogu, nahlédli do GASK a Sankturinovského domu, sídla Galerie Felixe Jeneweina. V rozhovoru s ředitelem galerie Alešem Rezlerem nemohlo nepadnout jméno kutnohorského umělce Josefa Šedivého. Ten byl velkým obdivovatelem múzicky nadané starší sestry Naděždy Munkové Věry, kterou zachytil na řadě portrétů. Galerie chystá výstavu tohoto významného kutnohorského malíře.

Vlastislav Navrátil, Klub rodáků a přátel Kutné Hory

Zavřít menu