„Kvalita práce na úkor kvantity,” to je jeden z cílů Josefa Vavřince, nového ředitele kutnohorského učiliště

Kutnohorské učiliště vede od července nový ředitel. Vystřídal dosavadního ředitele Antonína Hasíka, který na škole působil od jejího vzniku. Ředitel Josef Vavřinec usedl do křesla po šestadvaceti letech svého působení na škole, šestnáct let se věnoval výuce, zbylých deset působil jako zástupce ředitele pro teoretickou výuku.

„Kvalita práce na úkor kvantity,” to je první cíl nového ředitele. SOŠ a SOU řemesel je velkou školou, Narostla jednotlivým slučováním a také v době hojnosti počtu vycházejících žáků. „Tato doba je nenávratně pryč. Už nemůžeme být obyčejnou školou pro obyčejné žáky. Naše škola se musí stát kvalitní školou, kde je vytvořené příznivé školní klima, a která produkuje takové absolventy, kteří najdou uplatnění na trhu práce,” řekl úvodem ředitel Josef Vavřinec a dodal: „Cesta k tomuto cíli vede přes dobře postavené školní vzdělávací programy. Zároveň musí dojít k maximálnímu přiblížení odborného výcviku k reálné praxi. Smyslem je, že žáci docházejí na odbornou praxi přímo do firem, a za odvedenou práci jsou ohodnoceni i finančně. Můj model počítá s tím, že by se tak dělo ve druhé polovině studia. Firmy se budou rekrutovat z významných zaměstnavatelů regionu nebo ze sociálních partnerů”.

Prohloubení spolupráce mezi zúčastněnými

Dalším cílem nového vedení je dosažení a prohloubení vysoké stabilní úrovně spolupráce mezi základními školami, střední školami a se zaměstnavateli, profesními svazy v oblasti vzdělávání a profesní přípravy žáků v kutnohorském regionu. „Bude prohlouben mechanismus, který pomůže žákům základní školy zvolit si řemeslný obor vzdělávání. Ten bude v souladu nejenom s jejich schopnostmi, ale i zájmy. Tak aby jím nabyté vzdělání umožnilo uplatnit se na současném trhu práce,” přibližuje program Vavřinec.

„Nesmím zapomenout na lidské zdroje. V žádné organizaci to bez lidí nejde. Náš pedagogický sbor stojí před generační obměnou, obzvlášť u učitelů odborných předmětů a odborného výcviku. Kvalita školy se tvoří právě odbornosti, a proto přivedu do školy odborníky z praxe z těch firem a podniků, kteří jsou nebo budou pro nás plnit roli sociálních partnerů a tím zvýším kvalitu výuky. Samozřejmě škola se neobejde bez dalších pracovníku, jako jsou provozní. Budu dále pokračovat v pedagogické činnosti své odbornosti, abych nikdy neztratil spojení s pocity a realitou člověka za katedrou, který se postaví před současnou mládež a chce jí vzdělávat a připravovat na život v 21. století,” dodal ředitel školy.

Posledním cílem je rozšíření vzdělávání dospělých v rámci profesní kvalifikace a tím maximální využití možnosti Centra celoživotního vzdělávání, které na škole působí od roku 2012.

Ředitel školy Josef Vavřinec na závěr dodává: „Věřím, že pokud budeme spolupracovat nejen v rámci školního kolektivu, ale i v rámci zřizovatele, kterým je Středočeský kraj, vedením města Kutná Hora a dalšími místními institucemi nebo významnými zaměstnavateli v kutnohorském regionu, podaří se mé mnohé plány a představy dovést do úspěšného konce”.

-red-

Zavřít menu