Prezentace šedesáti vín z oblasti Čechy, taková byla Svatováclavská degustace v Klášteře svaté Voršily

Z přehlídky vín všech významných podniků vinařské oblasti Čechy se v sobotu odpoledne těšili v Klášteře svaté Voršily. Degustaci předcházelo slavnostní zahájení v Kostele Nejsvětějšího srdce Ježíšova.

Slavnostního zahájení se v Klášteře svaté Voršily ujal Lukáš Rudolfský, jež přítomným představil historii kláštera a samotného pěstování vína v Kutné Hoře. „Pěstování révy vinné u nás sahá až do dvanáctého století. Oná legenda o nálezu stříbra v Kutné Hoře hovoří o mnichu Dominikovi, který zakopl o stříbrný prut právě při práci ve vinici. Nejvýznamnější odrůdou této oblasti je po staletí Rulandské modré, které zde rozšířil císař Karel IV. a kterému se zde i stále dobře daří,” řekl na úvod Rudolfský.

„Svatováclavské slavnosti v Kutné Hoře slaví 25 let od jejich prvního ročníku. Můžeme už mluvit o kutnohorské tradici. K této slavnosti bezpochyby patří také réva vína. A já si tu dovoluji poděkovat celému rodu Rudolfských za jejich práci pro město a prezentaci celého regionu. Vrátili slávu pěstování vína na teď už 50 hektarech půdy,” pověděl Josef Viktora, starosta města.

-sky-

Zavřít menu