Jubilejním 25. Svatováclavským slavnostem v sobotu gratuloval Pekař nebo Pavel J. Ryba

Jubilejnímu 25. ročníku Svatováclavských slavností v sobotu gratulovalo zaplněné náměstí. Svátek svatého Václava se v Kutné Hoře nesl ve znamení hudby, degustací perlivého burčáku, vín a dalších pochutin.

Svatováclavské slavnosti krátce po poledni zahájil Josef Viktora, starosta města: „Je mi velkou ctí být u zahájení jubilejního pětadvacátého ročníku. Svatováclavské slavnosti mají v Kutné Hoře tradici. Ať už se konaly u Tylova divadla nebo na nádvoří Vlašského dvora, vždy šlo o vydařenou a milou událost,” říkal starosta.

Slavnosti jako setkání vinařů. „Svatý Václav je jednou z největších osobností našich dějin. My vinaři si ho vážíme dvakrát tolik. Svatý Václav, dnes už patron české země, totiž vinnou révu sázel, pěstoval. A vlastně to byl jediný český kníže, jež révě vinné věnoval tolik času a péče,” připomněl odkaz Stanislav Rudolfský, předseda Cechu českých vinařů.

Svatováclavskou slavnost do večerních hodin doprovodil hudební program, na náměstí zahrál třeba kutnohorský Royal Dixieland Jazz Band, Pavel J. Ryba Band, Pekař nebo Vesper.

Jakub Skyva

Zavřít menu