Lávka přes železniční trať v Malíně od pátku slouží veřejnosti

Řadě cestujícím vlaky se od pátku výrazně usnadní cesta z Malína na hlavní nádraží. Po dobu rekonstrukce malínského nadjezdu mohou totiž využívat dočasnou lávku přes trať, kterou financovala společnost Správa železniční dopravní cesty. Lávka výrazně ušetří cestu pasažérů po objížďkách nebo MHD.

Místostarosta Josef Viktora připomněl řadu jednání, která předcházela samotné rekonstrukci malínského nadjezdu. „Jednou z variant bylo prodloužení podchodu na nádraží, ovšem tam jsme se pohybovali v řádech třiceti milionů korun, původní rozpočet na lávku byl patnáct milionů korun,“ zrekapituloval Josef Viktora. Vzhledem k rozpočtům a vleklým, i osmiletým jednáním tak městu zůstala jediná možnost s náhradní autobusovou dopravou. Tu také zavedla.

„Na osobním jednání s ministrem Ťokem jsem ho s problematikou podrobně seznámil a on mi slíbil pomoc,“ naznačil s tím, že následovala společná schůzka místostarosty s ministrem, generálním ředitelem ŘSD a generálním ředitelem SŽDC. „Shodli jsme se na potřebě řešení, osobně jsem se domníval, že by byl jednodušší přechod přes koleje. Ten ale byl z hlediska bezpečnosti zamítnutý,“ uvedl Josef Viktora a pokračoval: „Další plán na dočasnou lávku se podařilo dotáhnout do konce a to ve velmi krátkém termínu. Teprve v květnu se začalo projektovat a stavba připravovat.“

Provoz lávky je povolený do 31. prosince 2018. V současné době má radnice na stole návrh dopravní společnosti na redukci spojů kyvadlové dopravy. „Spoje, které využívají čtyři a méně lidé, budou redukované, změna jízdního řádu by měla platit od 1. října 2017,“ prohlásil místostarosta.

Podle Josefa Viktory dostává v současné době konkrétní obrysy také projekt parkoviště u nádraží z „malínské strany“ s prodloužením podchodu pod železnicí. „SŽDC vytvořila projekční skupinu, která začala pracovat. Podmínkou je, že Kutná Hora vykoupí pozemky od Českých drah, což už je také v jednání a měli bychom to uskutečnit do konce roku,“ nastínil s tím, že kromě parkoviště vznikne i přístupová cesta k podchodu.

(red)

 

Zavřít menu