Masaryčka se dotkla vesmíru a žáci o svém úspěchu připravili prezentaci

V úterý 17. ledna proběhla na ZŠ Masarykova schůzka rodičů, vedení školy a zástupkyň organizace Eduzměna za účelem prezentace projektu Dotkni se vesmíru, ve kterém žáci za podpory učitelky Jany Červené a Petry Formáčkové vypustili sondu na hranici vesmíru. 

Žáci popsali všem přítomným, jak celý projekt začal – tedy natočením videa s žádostí o poskytnutí minigrantu Eduzměny ve výši 50tis.Kč, se kterým uspěli a finanční obnos k nákupu sondy získali. Díky tomu mohli začít pracovat na různých výrobcích, pomůckách a po doručení součástek přistoupili k programování i sestavování sondy samotné. Mladí programátoři řešili mnoho různých problémů technického rázu a když se přiblížil den D a sondu se jim podařilo vypustit, hrozilo, že nebude šance dohledat GPS souřadnice jejího dopadu. Nakonec se vše povedlo a žáci si na vlastní oči ověřili, že Země je opravu kulatá, pořídili záznam z letu, vyfotili Měsíc, sondu našli a o vše se mohli podělit s každým, kdo se o tento výjimečný projekt zajímal.

Velký dík patří všem žákům, rodičům a podporovatelům. Speciální poděkování za poskytnutí finančního krytí patří organizaci Eduzměna a sdružení SRPDŠ.

Autoři videa: Dominik Rejnek, žák 7.B, Mgr. Jana Červená, Mgr. Petra Formáčková

tz, red

Zavřít menu