Mateřské školy Kutná Hora ve spolupráci s městem otevřely od 19. dubna adaptační skupinu pro ukrajinské děti

Adaptační skupinu pro ukrajinské děti předškolního věku zřídily v samostatně přístupných prostorách Základní školy Jana Palacha v Kutné Hoře od 19. dubna Mateřské školy Kutná Hora ve spolupráci s městem Kutná Hora. Součástí dopoledního programu bude výuka českého jazyka.

Podle vyjádření Lucie Francové, vedoucí oddělení školství a kultury, bude program kopírovat režim ve školce. Vedle společných her a vycházek bude v dopoledních hodinách kladen důraz na výuku českého jazyka. Pro děti jsou zajištěny svačiny a oběd.

„Provoz skupiny je od 7 do 16.30 hodin a to proto, aby ukrajinské maminky zvládly chodit do práce. Spousta z nich si už zaměstnání našla, nebo ho mají přislíbené. Děti potřebují chodit do školky. Kapacita mateřských škol je však v současné době naplněna a v těchto skupinách se děti lépe aklimatizují, jelikož s kamarády mluví ukrajinsky a s učitelkami se společně hrou učí základy češtiny zároveň si zvykají na denní režim školky. Kapacita této adaptační skupiny je 12 dětí,“ konstatovala Lucie Francová. Po klasickém zápisu kutnohorských dětí do mateřských škol se uskuteční 10. června tzv. zvláštní zápis pro děti, které úkryt před válkou nalezly s maminkami v Kutné Hoře. Do konce srpna tak budou děti v adaptačních skupinách, než budou moci nastoupit do klasických školských zařízení. Školní děti jsou umístěny do základních škol dle možných kapacit.

pra

Zavřít menu