Město pokračuje v záměru obnovy školky v Trebišovské ulici

Bývalá mateřská škola v Trebišovské ulici v Kutné Hoře by po rekonstrukci měla opět sloužit svému původnímu účelu. Spolky a organizace, které v objektu do současné doby působí, čeká stěhování.

K urychlení rozhodnutí o potřebě obnovy mateřské školy v Trebišovské ulici přispěl nedostatek míst. Jak uvedla Milada Nechojdomová z Odboru památkové péče, školství a kultury MěÚ Kutná Hora, většina oddělení mateřských škol v Kutné Hoře funguje na výjimku a ve třídách je umístěn maximální počet dětí čili 28. Počet dětí ve třídách by bylo třeba snížit. I když se daří umisťovat malý počet dětí mladších tří let, zájem rodičů převyšuje současné možnosti. „Celkem evidujeme kolem devadesáti dětí, které bychom potřebovali umístit,“ řekl místostarosta města Vít Šnajdr (Piráti).

Projekt na rekonstrukci bývalé mateřské školy a navrácení jejímu původnímu účelu by podle slov Jiřího Janála, vedoucího odboru investic, mělo mít město k dispozici koncem září. Předpokládané náklady na obnovu školky, která by měla mít kapacitu až 88 dětí, jsou předběžně odhadovány na 11 milionů korun. „Nezbytná je kompletní rekonstrukce. Dnes jsou daleko přísnější hygienické normy, než byly v době provozu tohoto zařízení,“ podotkl místostarosta s tím, že by byl rád, aby mateřská škola mohla být otevřena od září příštího roku.

Služby pro lidi bez domova budou přestěhovány do areálu bývalé cihelny

Jak upřesnil starosta Kutné Hory Josef Viktora (ANO), Oblastní charita Kutná Hora, která v bývalé školce provozuje denní centrum a noclehárnu pro muže bez domova, se po dohodě s městem přestěhuje do areálu bývalé cihelny. Sociální služby budou provozovány v kontejnerovém zařízení. Byla již vysoutěžena firma, která sestavu obytných kontejnerů dodá.

„Město při té příležitosti rovněž zrekonstruuje i interiéry administrativní budovy, včetně nové kanalizace, a budou tam mít zázemí sociální pracovnice. Tato rekonstrukce by v budoucnu byla stejně nutná, kdybychom chtěli tuto budovu nabízet k využití,“ uvedla místostarostka Silvia Doušová (STAN a Šance KH).

„Vše směřuje k tomu, abychom na podzim byli schopni charitu přestěhovat,“ konstatoval starosta města Josef Viktora s tím, že jedním z hlavních důvodů, proč vedení města hned od nástupu do funkce usilovalo o přestěhování charity, byly především časté stížnosti obyvatel na chování některých klientů. „Už i předchozí radnice se tímto problémem zabývaly. Umístění těchto služeb uprostřed sídliště nebylo vhodné a věřím, že se obyvatelům sídliště uleví,“ podotkl starosta. „Rovněž se budeme muset v souvislosti se stěhováním charity sejít i s okolními obyvateli a uživateli areálu bývalé cihelny, abychom předešli případným nejasnostem,“ konstatovala místostarostka.

Náhradní prostory pro Klub Sluníčko – Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR a Křesťanské společenství Kutná Hora jsou v řešení.

Město má studii na možné využití hřiště průmyslováku

„Vzhledem k tomu, že by byla zahrada u školky většinu dne veřejnosti nedostupná, nabízí se možnost využití hřiště průmyslováku. Městský architekt Petr Janoš připravil studii, která řeší rozmístění herních a cvičebních prvků a obnovu nohejbalového hřiště,“ doplnila místostarostka Silvia Doušová.

Monika Pravdová

Zavřít menu