Místostarosta Vít Šnajdr reprezentoval Kutnou Horu na oslavách partnerského města Kameňce Podolského na Ukrajině, cílem návštěvy byly i možnosti širší spolupráce

Na květnových oslavách partnerského města Kameňce Podolského na Ukrajině reprezentoval Kutnou Horu místostarosta Vít Šnajdr. Cílem návštěvy byla účast na oslavách, ale také jednání o širší spolupráci mezi partnerskými městy.

Ohlédnutí místostarosty Víta Šnajdra za návštěvou Kameňce – perly Ukrajiny:

O víkendu 17. – 19. května jsem se vypravil do Kameňce Podolského, a to na pozvání starosty města k oslavám Dňa Mista, což znamená něco jako oslavy dne Kamence. Jsem toho názoru, že pokud máme partnerská města, je třeba s nimi navázat užší vztahy a efektivnější spolupráci. A ve spolupráci se zahraničními partnery nemůžeme pouze brát, ale měli bychom i dávat.

Cílem návštěvy bylo účastnit se oslav a především se pokusit dohodnout podmínky případné budoucí širší spolupráce mezi našimi městy.

Ukrajina je krásná země a Kameněc je opravdovou perlou mezi ukrajinskými městy. Ukrajinci jsou velmi přátelští a přímí lidé. Po celou dobu návštěvy se o nás velmi pečlivě starala pracovnice městského úřadu Irina. Dostali jsme od ní perfektní servis, ve volných chvílích mě seznamovala s městem a s životem na Ukrajině.

V oficiální části programu jsem se účastnil kladení květin na památník obětí Velké války, slavnostního oběda a kromě dalších aktivit i slavnostního přijetí na radnici. Zde starosta Michajlo Simaškevyč zdůraznil, jak si váží všech delegací, které přijaly pozvání, a také vyslovil přání Ukrajinců přistoupit k Evropské unii. Na oplátku jsem starostovi poděkoval za pozvání a vyjádřil očekávání, že kooperace našich měst se bude zdárně rozvíjet.

Při pracovní večeři jsme diskutovali o konkrétních podobách možné budoucí spolupráce. Vzhledem k tomu, že Kameněc usiluje o připojení k UNESCO, může Kutná Hora nabídnout své zkušenosti v této oblasti. Dále je zde zájem ukrajinské strany o rozvíjení vztahů zejména v oblasti školství a kultury. Společně s místostarostou jsme se dohodli, že na těchto průsečících budeme intenzivně pracovat.

Celkově považuji tuto cestu za velmi přínosnou. Jediným stínem celé cesty byla kvalita ukrajinských silnic, ale především překračování ukrajinsko-polské hranice. Pět hodin čekání na hranici a následná prohlídka všech zavazadel a celého auta od polských celníků připomene člověku, co znamená být občanem EU, a co přináší schengenský prostor.

Ale krásy Kameňce a přátelství jeho obyvatel tuto nepříjemnost bohatě vyvážily.

Vít Šnajdr

Zavřít menu