Na podnět komise životního prostředí bude vytvořen návrh vyhlášky k používání zábavní pyrotechniky. Zda vstoupí v platnost bude záležet na zastupitelích

Používání zábavní pyrotechniky na území města Kutné Hory by mohlo být regulováno vyhláškou. Rada města se 18. září zabývala podnětem komise životního prostředí a uložila kanceláři tajemníka vytvořit návrh vyhlášky, která by omezovala konání ohňostrojů a používání zábavní pyrotechniky s výjimkou 31. prosince a 1. ledna. Zda vyhláška vstoupí v platnost, bude záležet na rozhodnutí zastupitelů.

Střílení ohňostrojů se stalo tradicí nejen při oslavách příchodu nového roku, ale i při pořádání kulturních a společenských akcí. Zábavní amatérská pyrotechnika doprovází v průběhu celého roku i oslavy narozenin, svatby. Nejen v Kutné Hoře, ale i v ostatních českých městech tak radnice řeší stejnou otázku, co s tím.

Odpalování ohňostrojů a petard vadí především majitelům psů, ochráncům přírody ale i lidem v sousedství míst, kde se oslavy narozenin či svatby pravidelně konají. Někteří lidé si zase nedovedou představit oslavy příchodu nového roku bez rachejtlí, rámusu a barevných obrazců na noční obloze.

Hlavní důvody k omezení ohňostrojů jsou podle slov Víta Šnajdra (Piráti) dopady na životní prostředí i na zvířata. „Jak zaznělo na komisi životního prostředí, ohňostroje jsou problém. Ale zakázat novoroční ohňostroj, který je jednou za rok, zatím nechceme. Omezit bychom ale mohli volné odpalování pyrotechniky v průběhu roku,“ konstatoval Vít Šnajdr s tím, že organizátoři akcí jako Veteran rallye, nebo Stříbření by si zažádali o povolení výjimky k pořádání ohňostorem, stejně tak jako žádají o prodloužení hodiny nočního klidu. O povolení výjimek z vyhlášky rozhoduje zastupitelstvo.

„Rádi bychom to vyřešili do konce roku. Jsem přesvědčen, že bychom to mohli stihnout. Otázkou je, zda vyhlášku zastupitelstvo schválí,“ dodal místostarosta. Pokud ano, bude ji muset posvětit ještě ministerstvo vnitra.

Vedení města nedávno na webových stránkách Kutné Hory vyhlásilo anketu, ve které se občané mohou vyjádřit, zda preferují novoroční ohňostroj, nebo by raději uvítali videomapping na chrám sv. Barbory.  Ve čtvrtek 3. 10. v 7.20 bylo zaevidováno 984 hlasů, z nichž 38,82% (382 hlasů) bylo pro novoroční ohňostroj a 61,18% (602 hlasů) pro videomapping. Hlasovat je možné ještě do 7. října.

Monika Pravdová

 

 

Zavřít menu