V předvánočním čase míří na pulty knihkupectví publikace „Historik s charismatem – Život a dílo Zdeňka Jelínka (1936–1994)“, jejímž autorem je kutnohorský pedagog a kronikář Lukáš Provaz. Na základě archivních pramenů zachycuje Jelínkovy životní osudy,  profesní úspěchy i společensko-politické těžkosti, jimiž si prošel. Knížku doplňuje fotografická příloha i přehled jeho publikovaných prací.

.
Knížka je vázaná a vydalo ji nakladatelství Městské knihy, s. r. o., Žehušice. Protože je distribuována přes centrální distributorskou firmu, bude k dostání prostřednictvím většiny knihkupectví (např. Kosmas). Lze si ji také objednat u nakladatele.

PhDr. Zdeněk Jelínek, CSc., (1936 – 1994) patřil mezi znalce středověkého dolování v Kutné Hoře i regionálních dějin Kutnohorska a Kolínska. Především je ale dodnes řazen mezi přední české odborníky na historii protinacistického odboje. Zvláštní pozornost věnoval paravýsadkům a partyzánskému hnutí, o němž nasbíral neocenitelný soubor autentických vzpomínek. Zaměřil se také na tematiku heydrichiády a holocaustu a publikoval množství příspěvků a monografií. Pro své postoje byl v době normalizace pronásledován StB a profesně i osobně perzekvován. Rehabilitace se dočkal po sametové revoluci, kdy se stal ředitelem Vojenského muzea v Praze. Jako znalec vážné hudby předsedal Společnosti Jana Kubelíka.
Obdržel několik ocenění a roku 2014 jej Kutná Hora jmenovala čestným občanem in memoriam.

(z přebalu knihy)

 .

Historik s charismatem - přebal

 

.

Zavřít menu