Dana Vepřková: „Kam s nimi?”

Právě nyní se v mnoha rodinách probírá téma: kam s ním? A nemám na mysli klasickou fejetonistickou otázku Jana Nerudy, ale takto se ptají rodiče budoucích tří – a víceletých dětí.

Bude moje dítě do MŠ umístěno, mají školky ve městě dostatečnou kapacitu, umístí mi i dítě mladší tří let? Zatím se to daří. V posledních letech se však navyšují počty žádostí o přijetí dětí mladších tří let do školky, demografická křivka ukazuje, že narozených dětí v našem městě přibývá. Navíc je intenzivně projednáván zákon, aby od roku 2020 byly MŠ povinny přijmout v případě zájmu i děti dvouleté. Jak mohou školky ve městě na tuto situaci reagovat? Prakticky nijak. Kapacitně jsou již vytíženy. Ještě před rokem a půl tehdejší místostarostku, která měla oblast školství ve své gesci, tento problém moc nezajímal. Sešla se školská komise, zástupci majetkového oddělení, vedení města a výsledek? Bude nutné hledat objekt.

Na jaře 2016 se na ZM objevil materiál připravený tak, aby mohla být prodána Zelenkova vila v Masarykově ulici, kde v minulosti již děti pobývaly. Záměr naštěstí schválen nebyl, v červnu si vilu prohlédla školská komise a všichni se shodli, že do objektu a na okolní zahradu děti patří. V záři pak zastupitelé velkou většinou rozhodli o využití vily pro děti ze ZŠ a MŠ. Zejména v dnešní době, kdy si město pomalu, ale jistě začíná uvědomovat, že investičních prostředků bude v budoucnu poskrovnu, je třeba co možná nejpřesněji zjistit zájem ze strany rodičů o službu ,zmíněnou v úvodu tohoto článku, aby v případě pozitivního ohlasu bylo zajištěno financování a prostředky města byly použity na tento smysluplný projekt a nikoliv na výstavbu dalších vzdušných zámků. Proto bych chtěla požádat rodiče, kterých se toto téma týká, nebo v blízké době týkat bude, aby se zúčastnili ankety, která je přístupná na url adrese 1url.cz@anketa nebo na emailové adrese anketa@mu.kutnahora.cz, a umožnili tak městu získat co možná nejrelevantnější údaje. Odpovědi budou shromažďovány do konce dubna.

Dana Vepřková

Zavřít menu