O příspěvky z Fondu pro Kutnohorsko je možné žádat do 30. června, do současné doby bylo podpořeno 22 žádostí celkovou částkou 670 tisíc korun

Kutná Hora jako obec s rozšířenou působností (ORP) byla vybrána pro realizaci pilotního projektu Nadačního fondu Eduzměna, zaměřeného na vytvoření co nejlepšího zázemí pro vzdělávání žáků.  Nadační fond Eduzměna v době, kdy z důvodu prevence šíření nákazy koronavirem byly uzavřeny školy, zareagoval a zřídil Fond pro Kutnohorsko. Určen je na pomoc dětem, jejich rodičům i školám v případě, že se po zavedení distanční výuky dostali do obtížné situace. Zeptali jsme se manažerky MAP Kutnohorsko Kamily Drtilové, která je zároveň regionální manažerkou projektu Eduzměna Kutnohorsko:

V období od 9. dubna do 30. června má být mezi žadatele rozdělena částka dva miliony korun. Kde všude Fond pro Kutnohorsko pomohl (na co byly prostředky použity a kde)?

Zatím jsme přispívali především na materiální pomoc zajišťující plnohodnotnou účast na dálkové výuce pro znevýhodněné žáky a učitele, což je z našeho pohledu zcela pochopitelné. V České republice jsou tisíce dětí, u kterých se ukázalo, že do distanční výuky nebyly vůbec zapojené. Jsme tedy rádi, že jsme mohli přispět k tomu, aby jich na Kutnohorsku bylo co nejméně. A to nejen hmotnými dary, ale také například iniciováním sdílení zkušeností s online vzděláváním mezi vedením škol nebo třeba tím, že jsme u rodičů zjišťovali, jak výuku na dálku hodnotí, a poskytli jsme školám zpětnou vazbu. Na tu mnohé z nich zareagovaly a požadavkům rodičů vyhověly, například sjednocením formy zadávání úkolů a jejich systematickým shromažďováním na jednom místě. I díky tomu pak většina rodičů z regionu hodnotí zajištění distanční výuky ze strany škol pozitivně.

Ale zpět k otázce na směrování prostředků z fondu. Do dnešního dne jsme schválili 22 žádostí a rozdělili mezi žadatele více než 670 000 Kč. Většina žádostí přitom přišla ze škol a týkala se příspěvku na pořízení notebooků a další techniky. Toto vybavení se pak dostalo především do rodin s více sourozenci nebo tam, kde chybělo připojení k internetu. Dotaci jsme ovšem poskytli i jiným institucím, např. Základní umělecké škole Zruč nad Sázavou či Oblastní charitě Kutná Hora. Také nás těší, že jsme mohli podpořit víkendové pobyty pořádané neziskovou organizaci Dítě a kůň, kterých se budou moci zúčastnit i děti ze znevýhodněného prostředí.

Do kdy je ještě možné žádat o příspěvky a kdo může být žadatelem?

Zájemci mohou posílat žádosti do 30. června s tím, že peníze pak mohou čerpat až do konce roku 2020. Pokud by například neziskové organizace či sami zřizovatelé měli ještě nějaké nápady, jak zlepšit situaci ohledně distanční výuky či minimalizace jejích dopadů na děti, budeme rádi, když se přihlásí. Žádat mohou například o příspěvky na kapacitní či časové rozšíření svých stávajících nebo již naplánovaných aktivit.

Jinak platí, že podporu mohou získat právnické osoby působící na Kutnohorsku: od mateřských přes základní až po střední školy, základní umělecké školy, dětské domovy, neziskové organizace působící v oblasti vzdělávání nebo pracující s ohroženými dětmi a jejich rodinami, MAS Kutnohorsko nebo zřizovatelé škol v ORP Kutná Hora.

Fond pro Kutnohorsko vznikl jako reakce na mimořádnou situaci v době pandemie. Co bude s Fondem pro Kutnohorsko po rozvolnění všech opatření a navrácení do „běžného režimu“?

Fond bude zachován, pouze se změní jeho základní účel. Výhledově by se měl stát nástrojem pomáhajícím s financováním opatření zaváděných na Kutnohorsku v rámci pětiletého pilotního projektu Eduzměny. Doufáme přitom, že se do něj zapojí i subjekty z regionu,  např. z podnikatelského či veřejného sektoru. Podobný finanční zdroj bude totiž v budoucnu důležitý nejen pro zavádění opatření, ale i pro jejich trvalé udržení.

Monika Pravdová

Na snímku Kamila Drtilová při předávání notebooků pro žáky ZŠ Kamenná stezka. Foto: archiv Eduzměna

 

Zavřít menu