Objemný odpad nepatří ke kontejnerům, strážníci řeší opakovaně i původce nepořádku na kontejnerových stanovištích
Jana Palacha 9.10.2020. Foto: MP

Nerespektování městské vyhlášky o odpadech zaměstnává strážníky městské policie opakovaně. Objemného odpadu se občané mohou zdarma zbavit ve sběrném dvoře nebo mohou využít i svozu z ulice. Jeho harmonogram je k dispozici na webových stránkách města.

Stará pohovka, skříně, dřevěné desky a další rozházený objemný odpad spolu se starým ošacením a komunálním odpadem se 6. září ve večerních hodinách objevily na kontejnerovém stanovišti v Městských sadech. Strážníkům se podařilo vypátrat, že odpadu se tímto nedovoleným způsobem zbavili 23letá žena a 23letý muž z nedalekého domu. Místo museli uklidit a za porušení obecně závazné vyhlášky města č. 02/2002, o odpadech, si vysloužili pokutu příkazem na místě.  „Úklidy černých skládek a kontejnerových stanovišť financuje město částkou přesahující 1 milión korun ročně,“ konstatovala Kateřina Hladíková z technického oddělení MěÚ v Kutné Hoře a poukázala i na častý nepořádek na Královské procházce. „Návštěvníci často po sobě zanechávají odpadky, místo toho, aby se drželi hesla: Co si do lesa přineseš, to si i odnes.“

Znečištění veřejného prostranství

Městskému kamerovému systému neunikli 6. září o půlnoci v ulici Jana Palacha dva muži ve věku 27 a 30 let, kteří se na kontejnerovém stanovišti přehrabovali v komunálním odpadu a pohazovali jej po zemi v okolí kontejnerů. Podobného jednání se dopouštějí opakovaně. Strážníci jim uložili pokutu příkazem na místě.

Strážníci městské policie vyzývají občany ke spolupráci při odhalování původců černých skládek a nepořádků kolem kontejnerových stanovišť. Všimnete-li si takového chování, informujte prosím strážníky na lince 156.

Sběrný dvůr v době mimořádných opatření

Vstup do sběrného dvora je od 13. října z důvodu eliminace rizika šíření koronaviru a na základě usnesení vlády ČR regulován. Každý příchozí musí vyčkat u vjezdu do areálu do doby, než obsluha odbaví předchozí osobu. Do areálu sběrného dvora proto vjíždějte a vstupujte jednotlivě! Respektujte pokyny obsluhy. Do areálu platí zákaz vstupu, pobytu a pohybu osob bez ochranných prostředků (roušek, respirátorů, šátků, šál) dýchacích cest.

Děkujeme za pochopení a respektování tohoto omezení.

Otevírací doba je v úterý a čtvrtek od 9 do 17 hodin, ve středu a pátek od 7 do 18 hodin a v sobotu od 8 do 17 hodin. Ve dnech 29. a 31. 12. a o státních svátcích bude zavřeno. Dne 23. a 30. 12. a v sobotu 2. 1. 2021 bude otevřeno do 9 do 15 hodin.

Harmonogram svozu rostlinných odpadů z ulice 

Dle harmonogramu svozu odpadů budou v listopadu probíhat poslední svozy rostlinných odpadů. Mobilní svozy rostlinných odpadů: 23.11. Vnitřní město, Vrchlice, Hlouška, Šipší a Karlov, 24.11. Žižkov, Kaňk a 25.11. Sedlec, Malín, Neškaredice, Perštejnec a Poličany.

Poslední svozy hnědých popelnic na rostlinný odpad: 16.11. Kaňk, Malín, Sedlec, Karlov, Šipší, Vnitřní město a 23.11. Žižkov, Hlouška, Vrchlice, Poličany, Neškaredice, Perštejnec.

Zahájení svozů rostlinných odpadů bude v březnu 2021. Občané mohou využívat pro odložení rostlinných odpadů sběrný dvůr města v ulici Zelenkova nebo kompostárnu společnosti ZERS v Neškaredicích. Více na webu města.

Monika Pravdová

Zavřít menu