Obrazem: V Kutné Hoře komorním setkáním připomenuli výročí konce války a uctili památku obětí

U pomníku na náměstí Národního odboje se dnes 8. května před 10. hodinou sešli představitelé města, 21. základny taktického letectva z Čáslavi včetně čestné stráže, zástupci Sokola, skautů, oldskautů a dalších organizací i veřejnosti, aby připomenuli 75. výročí od konce II. světové války. Po proslovu starosty města Josefa Viktory (ANO) promluvil velitel vojenské letecké základny Petr Tománek, modlitbu a zamyšlení pronesl kaplan Marek Maxim Švancara. „Nikdy nesmíme zapomenout na statečnost lidí, kteří bojovali za naši vlast, trpěli v koncentračních táborech,“ řekl starosta města Josef Viktora.

Po položení věnců a kytic u pomníku na náměstí Národního odboje místostarosta města Vít Šnajdr (Piráti) spolu s radním Josefem Krausem (ANO) na hřbitově Všech svatých v České ulici uctili památku Eduarda Rinna a Jana Zemana. Oba byli zastřeleni nacisty na sklonku války. Jejich hroby byly městem Kutná Hora nově schváleny jako čestné. „Osmý květen je den vítězství, je to 75 let, kdy zvítězilo dobro nad zlem, kdy bylo poraženo fašistické Německo,“ řekl Petr Tománek a připomenul oběti i hrdinství tisíců mladých mužů a žen, kteří bojovali a položili své životy. „Jsme hrdi na jejich odkaz,“ řekl Tománek.

Od 11. hodiny pokračovala komorní vzpomínková akce v Malíně ve spolupráci s osadním výborem Malín. Po proslovech a položení věnců a kytic u pomníku před školou přešel průvod před dům, kde 8. května 1945 vražedné běsnění Němců krutě zasáhlo do života několika rodin. Ustupující německé vojsko vyvleklo z domu a vyvraždilo muže a chlapce před zraky jejich žen a matek. Na místním hřbitově účastníci pietního shromáždění po krátkém připomenutí životních osudů obětí malínského masakru položili kytice a zapálili svíce. Čest jejich památce.

Letošní oslavy konce války byly z důvodu pandemie a platných mimořádných opatření omezeny.

pra

Zavřít menu