Obrazem: Vize komunitního prostoru a komunitní měny přestavili v sobotu při akci Barák, co hledá jméno.

Chátrající opuštěné prostory bývalé zámečnické dílny v městském domě v Nádražní ulici č. p. 211 v sobotu 4. září ožily. Martin Pálek a Jakub Lanc z Kutné Hory, kteří se začali před dvěma lety zabývat myšlenkou vzniku komunitního centra, si prostory od města na pár dnů vypůjčili. Za pomoci svých kamarádů je uklidili, opravili nejnutnější a pozvali veřejnost prostřednictvím FB události s názvem Barák co hledá jméno na sobotní setkání, při kterém představili vize vzniku komunitního prostoru, komunitní měny. Součástí programu byly přednášky, koncerty a nechybělo občerstvení a tvůrčí iniciativy.

Hned u vstupu mohli návštěvníci formou vyplnění dotazníku vyjádřit, co jim ve městě chybí. Komunitní centrum? Cowork? Re-use centrum? Dílna…? Cílem sobotního setkání bylo podle slov organizátorů především získat zpětnou odezvu od lidí, co postrádají a k čemu by mohl „barák“ sloužit.

Martin Pálek společně s kamarádem před lety otevřeli a provozují v centru města Bar 22, který nabízí řadu zajímavých koncertů, přednášek. Jakub Lanc se zabývá komunitními a komplementárními měnami. Rádi by vytvořili místo, které by místní občany přimělo žít a fungovat komunitně a kde by třeba mohla být zavedena místní měna. Martin Pálek vyzval přítomné, aby se vyjádřili, co by si v „baráku“ dokázali představit. Z pléna bez zaváhání zaznělo: „Ateliér, coworking, místo na koncerty, sdílená dílna, zkušebny, nezávislé kino…“

Martin Pálek a Jakub Lanc poděkovali všem, kteří se zapojili a pomohli při přípravě sobotní akce, městu za zapůjčení prostor a také místostarostovi Vítu Šnajdrovi (Piráti), kterého oslovili a se kterým více než rok záměr vzniku komunitního centra konzultují. Místostarosta ocenil úsilí Martina Pálka, Jakuba Lance a dalších za to, že akci zorganizovali a komunitní centrum v Kutné Hoře tak získává stále zřetelnější kontury. Sobotní akce v prostorách v Nádražní ulici byla podle jeho slov ukázkou toho, jak by mohlo komunitní centrum fungovat.

pra

Zavřít menu