Od 1. ledna se změnily platby místního poplatku za odpad

V souvislosti s nárůstem cen za svoz a likvidaci odpadu rozhodli zastupitelé loni při svém červnovém zasedání o zvýšení poplatku za popelnice, a to o sto korun. Více jsme o tom informovali v zářijovém vydání Kutnohorských listů. Splatnost poplatku zůstává do 30. září příslušného kalendářního roku.

„Zastupitelé na svém zasedání 22. června 2021 přijali obecně závaznou vyhlášku města o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství. Touto vyhláškou dochází k navýšení poplatku za obecní systém odpadového hospodářství, sazba poplatku od roku 2022 činí 750 korun,“ uvedla Alena Malichová, vedoucí oddělení daní a poplatků ekonomického odboru MěÚ Kutná Hora, a upozornila, že od ledna se zároveň změní pravidla osvobození od poplatku. Od ledna 2022 je zrušeno osvobození od poplatku na třetí a každé další z nezletilých dětí žijících s rodiči ve společné domácnosti. Rovněž bude zrušeno osvobození od poplatku fyzických osob, které se zdržují na ubytovně. „Zůstává i nadále osvobození od poplatku pro osoby starší 80 let a děti narozené v kalendářním roce,“ dodala Alena Malichová. Splatnost poplatku je do 30. září. 

Možnost úhrady místních poplatků za odpad a psy

Poplatky je možné uhradit převodem na účet, složenkou (vyplníte sami na poště), hotově nebo platební kartou v pokladně městského úřadu v Radnické ulici, nebo prostřednictvím SIPO. Pro první tři uvedené platby je nutné znát svůj variabilní symbol. Zůstává stejný z minulých let. Neznáte-li svůj variabilní symbol, kontaktujte oddělení místních poplatků: poplatek za odpady u paní Králové, tel. 327 710 149, e-mail kralova@mu.kutnahora.cz, poplatek ze psů u paní Venclové, tel. 327 710 146, e-mail venclova@mu.kutnahora.cz.

Občané mají možnost nechat si každoročně zasílat elektronickou složenku na e-mail. Máte-li o tuto službu zájem, zašlete na kralova@mu.kutnahora.cz žádost o zasílání platebních podkladů. Další možností je platba poplatku prostřednictvím SIPO. V tomto případě je podle slov pracovníků oddělení daní a poplatků nutné dostavit se osobně na úřad a tam vyplnit žádost. K ní je potřeba doložit jedno měsíční vyúčtování SIPO. Žádost je vždy nutné podat nejpozději do 31. 7. příslušného kalendářního roku. Všem, kdo nahlásili e-mailovou adresu, budou v průběhu března zaslány podklady k úhradě poplatků za odpady a psy.

red

Zavřít menu