Když nemají novináři v létě o čem psát a mluví o tzv. okurkové sezóně, meteorologové se často jen usmívají a sbírají ke své nesmírné radosti místo neseriózních a senzačních zpráv jeden teplotní či srážkový rekord za druhým. ………………………………………………………………………………………………………………………

Červenec je nejteplejším měsícem v roce s průměrnou teplotou 19,65 ± 1,52 °C. Srpen za ním pak zaostává nejen v naměřené teplotě (19,03 ± 1,46 °C), ale i v množství srážek. Tolik statistika a teď se pojďme podívat na to, jak to o letošních prázdninách vlastně s počasím vypadalo. Všechna zpracovaná data se vztahují na celý měsíc červenec a první tři týdny měsíce srpna. Červenec byl silně srážkově podprůměrný. V Kutné Hoře spadlo pouze 48 mm srážek, což je necelá polovina dlouhodobého srážkového normálu tohoto měsíce pro náš kraj. V srpnu napršelo vody více, přesto můžeme mluvit o velmi suchém období a pamětníci přirovnávají letošní léto k tomu v roce 1947. V poslední červencové dekádě dorazil do střední Evropy tropický vzduch ze severní Afriky. Denní teploty začaly stoupat vysoko nad 30 °C a nejprve 27. a potom i 28. července byly nejen v Kutné Hoře, ale i na dalších místech naší vlasti překonány dlouhodobé absolutní teplotní rekordy. Stanice Slávinka naměřila v neděli 28. července krátce po 17. hodině 36,4 °C a tak byl překonána 54. týdnů stará absolutní hodnota o 1,7 °C! Tropické počasí ovládlo i první srpnovou dekádu, opět padaly teplotní rekordy (na Moravě byla dokonce dosažena nejvyšší teplota 39,7 °C v historii měření), ale ve statistických zápisech nalezneme ještě teplejší a to hned ve třech letech v nedávné době. Ještě tepleji bylo na většině stanic v úvodu srpna v roce 1994, 1992 a 2003.

Bouřek bylo jak v červenci tak v srpnu poměrně málo, ale v neděli 4. srpna na našem území dorazil rozsáhlý bouřkový komplex. Na jeho čele byl pozorován impozantní shelf cloud. Jedná se o světle zbarvený oblak táhnoucí se nízko u země. Přechod čela bouřky byl doprovázen velmi silným nárazovým větrem. Na území České republiky uhodilo přes 20 000 blesků a v Kutné Hoře spadlo přes 30 mm srážek a v mnoha místech kutnohorského okresu byla na mnoho hodin přerušena dodávka elektrické energie.

Resumé prázdninových měsíců roku 2013: extrémní teplo, málo srážek. Počet tropických dní, kdy denní teplota přesáhne 30 °C: 12, počet tropických nocí, kdy minimální teplota neklesne pod 20 °C: 3 (jejich počet se v Česku pohybuje mezi 0,1 až 0,5 ročně, nejvíce, až 1,5 ročně!), nejvyšší denní rozdíl minimální a maximální teploty: 17 °C (2. srpna), nejnižší denní rozdíl minimální a maximální teploty: 3 °C (20. srpna).

Viktor Heřmánek, GJO (www.gymkh.cz)

.

  graf meteo     

………….Graf absolutního teplotního rekordu v Kutné Hoře, neděle 28. července 2013  Autor: V. Heřmánek

 

.

Zavřít menu