Opravy městských bytů v Kutné Hoře pokračují, i nadále přetrvává nedostatek bytů pro seniory

Bydlení patří mezi základní životní potřeby člověka, bytová politika města je proto nástrojem, který může významně přispět ke spokojenosti obyvatel města. Město Kutná Hora si tyto skutečnosti uvědomuje, a proto je v současné době bytová politika se zaměřením na nájemní bydlení jednou z jeho významných priorit.

„Město má velice dobře propracovaný systém pronájmu městských bytů, který je založen na třech pilířích – ubytovny, sociální byty a byty s tržním nájemným. Pro sociálně nejslabší jsou k dispozici po splnění nezbytných podmínek městské ubytovny. Dále se město dlouhodobě snaží mít dostatek sociálních bytů, které jsou nabízeny formou výběrového řízení. Výše nájemného je v těchto bytech pevně stanovena a je relativně nízká. Po ukončení výběrového řízení hodnotí bytová komise všechny přihlášky a velice pečlivě zvažuje, komu má být sociální byt přidělen, kdo jej v dané chvíli nejvíce potřebuje, ať už je to rodič samoživitel, člověk v exekuci apod. Tento systém je výsledkem dlouhodobého vývoje a stojí za tím veliký kus práce řady lidí,“ uvedla Mgr. Bc. Alena Šorčíková a navázala:  „Bytová komise se zabývá každým jednotlivcem či rodinou. Dá se říci, že s těmito lidmi tak trochu žijeme i jejich příběh. O to větší radost máme, když vidíme posun k lepšímu, že problémy vyřešili a že jsme jim k tomu pomohli. Poptávka po sociálních bytech je v posledních letech značná. Proto se odbor správy majetku dlouhodobě snaží bránit dalšímu rozprodávání bytového fondu.“  Podmínky k přidělení sociálního bytu vychází z bytové koncepce. Nejprve je sociální byt pronajat na jeden rok, poté komise situaci nájemníka znovu hodnotí. Pokud konstatuje, že nedošlo ke zlepšení situace, byt je nájemníkům pronajat na další dva roky. Po uplynutí této doby se vše znovu hodnotí a rozhoduje, zda už je možné sociální byt poskytnout někomu potřebnějšímu.

Kutná Hora pokračuje v investicích do oprav

„V některých vyspělých zemích Evropy představuje nájemní bydlení až 80% bytového fondu, z toho 30% je sociální. Nájemní bydlení nabírá na významu, je mnohem levnější a udržitelnější než individuální výstavba, proto ji podporujeme. Ne každý člověk chce mít vlastní bydlení, ne každý si může dovolit splácet mnoho let hypotéku. Bytová politika města může ovlivnit obydlenost části města, centra, omezit spekulace s byty. Proto bychom se měli snažit podporovat nájemní bydlení ve městě, poskytováním bytů podporovat lidi, aby v Kutné Hoře žili,“ vysvětlila Alena Šorčíková s tím, že řada velkých českých měst již připravuje své vlastní developerské projekty na bytové domy. V posledních několika letech se podařilo odboru správy majetku při projednávání rozpočtu získat finanční prostředky na rekonstrukce městských bytů. Díky tomu pokračuje obnova městských bytů v domech v centru města, například v Kollárově ulici, které byly dlouhou dobu prázdné. „Po finančně náročné rekonstrukci je nabízíme k pronájmu, znovu se tam stěhují lidé a postupně i touto formou vracíme život do centra města,“ řekla Alena Šorčíková. Byty v centru města jsou pronajímány formou výběrového řízení – dražbou výše nájemného.

„Mám velikou radost, že se také podařilo v zastupitelstvu města prosadit zateplení bytového domu č.p. 632 – 638 v Benešově ulici v Kutné Hoře, ve kterém se nachází řada sociálních bytů. Osmnáct milionů korun jako spoluúčast města k dotaci je veliká investice a to, že se dělá, považuji za úspěch,“ konstatovala Mgr. Šorčíková.

Projekt domu pro seniory čeká na realizaci

„Bolavým místem Kutné Hory je nedostatek možností, jak řešit bytovou situaci našich seniorů,“ konstatovala Alena Šorčíková a dodala: „Výstavba pečovatelského domu pro seniory je ve fázi stavebního povolení již několik let připravena a to konkrétně na travnaté ploše naproti autobusovému nádraží a České správě sociálního zabezpečení. Stávající počet bytů pro seniory v domě U Havírny je nedostačující. Zpravidla si potřebnost takového zařízení uvědomíme až v okamžiku, kdy podobný problém začneme řešit ve vlastní rodině. V Kutné Hoře je to pak veliký problém, každoročně evidujeme kolem 15 žádostí o získání bytu v domě pro seniory a z toho se podaří ročně vyhovět cca 3 zájemcům.“ -pra-

Ve fotogalerii ukázka proměny jednoho z městských bytů v Kollárově ulici v Kutné Hoře (WC nebylo součástí bytu, bylo přes chodbu). Foto: Pavel Procházka, MěÚ K. Hora 

 

 

Zavřít menu