Péči o lidi bez domova zajišťuje charitní středisko nonstop

Pandemie koronaviru zasáhla nečekaně do našich životů. Z důvodu prevence šíření nákazy vláda ČR po dobu nouzového stavu vydala řadu mimořádných opatření,  mezi které patří i omezení volného pohybu osob. V době uzávěrky novin platilo, že by se lidé měli zdržovat doma, vycházet ven jen do práce nebo z nezbytných důvodů, jako jsou návštěva lékaře, zajištění potravin, léků.  Avšak jak mohou nařízení dodržovat lidé bez domova? Středisko Duhové atrium Oblastní charity Kutná Hora, které sídlí v Trebišovské ulici, jako jedno z mála podobných zařízení zajišťuje služby pro klienty 24 hodin denně sedm dní v týdnu.

„Konkrétně se jedná o službu nízkoprahového denního centra, kde lidé bez domova mohou vykonávat osobní hygienu a dostanou potravinovou pomoc,“ uvedla Slávka Kunášková, vedoucí střediska Duhové atrium, a dodala, že všem klientům je po vstupu do zařízení měřena bezdotykově teplota, na ruce dostanou desinfekční gel a čistou roušku. V centru se zdržují minimální dobu a při odchodu dostanou náhradní roušky, případně rukavice, gel na ruce.

Nízkoprahové denní centrum je otevřeno od 7 do 19 hodin a od 19 do 7 hodin navazuje služba noclehárny pro muže. Kapacita zařízení byla snížena z 12 na 6 lůžek, aby byly zajištěny požadované rozestupy. „Je to dostačující, služeb v současné době využívá průměrně šest a deset klientů,“ řekla Slávka Kunášková s tím, že s ostatními klienty umístěnými na ubytovnách jsou pracovníci střediska v telefonickém kontaktu a v rámci terénní práce i v osobním kontaktu. „Hned od začátku vyhlášení nouzového stavu jsou služby prioritně poskytovány pouze pro kutnohorské bezdomovce. Řada měst zavřela služby pro lidi bez domova, a tak byl na nás vyvíjen velký tlak, zejména z Kolína a z okolních měst, odkud naše služby chtěli využívat. To je pro nás zcela nepřijatelné vzhledem k našemu nastavenému cíli a také k současně nastavené kapacitě služeb,“ zdůraznila Slávka Kunášková a poděkovala všem dárcům a sponzorům, kteří pomáhají. Dodavatel obědů, který vaří a vozí obědy zaměstnancům charity, nabídl, že bude zdarma vařit obědy i pro lidi bez domova. Další sponzor věnoval televizi, lidé šijí roušky… „Musím pochválit i bezdomovce, kteří pobývají čtyřiadvacet hodin ve středisku a dodržují nastavený režim. Zapojují se do každodenního úklidu, sledují televizi, věnují se drobným rukodělným činnostem. Poděkování patří všem zaměstnancům za to, že svoji práci vykonávají v této nelehké době s velkým nasazením a optimismem,“ dodala Slávka Kunášková.

Nasazení pracovníků charity, zajištění péče o lidi bez domova ocenila také místostarostka Kutné Hory Silvia Doušová (STAN a Šance KH): „Obrátila jsem se na oblastní charitu s žádostí o změnu otevírací doby Duhového atria a paní Kunášková na ni obratem kladně zareagovala, čehož si velice cením. A kvitují to i obyvatelé Hloušky.“

Monika Pravdová

Zavřít menu