Pětašedesát procent výtěžku Tříkrálové sbírky pomůže přímo v regionu

Jedenáctiletý Vojta nepůjde příští pátek do školy, ale přesto ho čeká náročný den. Spolu s Aničkou a Damiánem se vydají na tříkrálovou koledu. Předpověď počasí zatím slibuje teploty kolem nuly, to by mohlo jít dobře. Horší by bylo, kdyby napadl sníh jako předloni: v hábitech tří králů se závějemi brodí hůř, rychle nasáknou vodu a snadno mrznou. Vojtova skupina bude koledovat jeden den, pak je vystřídají jiní. Koledníky dobročinné Tříkrálové sbírky tak můžete potkat v ulicích od 1. do 14. ledna. Těšit se můžete i na řadu doprovodných akcí.

Vojta ponese na krku plastovou pokladničku, těch nechala místní Charita před týdnem zapečetit na obecním úřadě hned třicet. Každá má pro kontrolu své číslo a je označena logem Charity. Vojtova skupina dostala přidělený rajón v historické zástavbě jejich městečka. V rodinných domcích tu žijí většinou starší lidé, z nichž některé zná z kostela. Ti jistě otevřou, až jejich kolednická trojice převlečená za bájné krále zazvoní u jejich dveří. Spolu s dospělým doprovodem, vedoucím skupinky, zazpívají koledu, popřejí vše dobré v novém roce, hlavně pevné zdraví, a poté předají drobnosti – kalendářík na nový rok a cukřík – „bílé zlato“, jak říkají tomuto daru, který Charita tradičně připravuje všem koledníkům v chráněných dílnách Reparto Zábřeh zaměstnávající lidi s hendikepem.

Dobrovolníků, jako je Vojta, lednu vyjdou v lednu do terénu desetitisíce. „Pevně věřím, že koledníků bude dostatek – a třeba i více než při poslední sbírce, které se jich zúčastnilo přes šedesát tisíc – a že k nim lidé budou štědří. Platí zde úměra: čím více vykoledujeme, tím lépe a kvalitněji můžeme pomáhat lidem, kteří se bez cizí pomoci neobejdou. Peníze darované do pokladniček se tak společnosti bohatě vrátí,“ říká hlavní koordinátorka sbírky Gabriela Víšová.

„Pro Tříkrálovou sbírku jsou koledníci naprosto nenahraditelní a všem, kteří sbírce věnují svůj čas a energii, musím znovu ze srdce poděkovat,“ říká Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.

Překonat vlastní pohodlnost a ostych a zazvonit u cizích dveří v kostýmu totiž vůbec není snadné. „Koledování je docela práce,“ říká Vojta, kterému chvíli trvá, než překoná rozpaky, ale pak se „rozjede“ a koledování jde nějak „samo od sebe“. Po dvou hodinách se zpravidla dostaví únava, ale s tou místní koordinátoři počítají a na všechny koledníky tak čeká na faře horký čaj a svačina. Tam si jednotlivé skupiny trochu odpočinou a předají si dojmy. Třeba komu udělali radost anebo kde jim ani neotevřeli. Poté skupinky pokračují s koledováním do oběda a po něm chtějí ještě zazpívat seniorům v domově pokojného stáří. Také s pořízením pomůcek pro klienty v tomto domě pomůže část výtěžku jejich sbírky.

Tříkrálová sbírka probíhá po celé České republice. Pokladničky budou po skončení koledy opět na úřadech rozpečetěny a výnos se sejde na společném sbírkovém kontě. Odtud se dělí podle předem daného klíče. Z daru, který jste vhodili koledníkům do kasičky, pomůže 65 % přímo ve vašem regionu, 15 % využije na své projekty daná diecézní Charita, 10 % pomůže potřebným v zahraničí, 5 % jde na celostátní projekty Charity a 5 % je zákonná režie sbírky, ze kterých se platí část její organizace.

-tz-

Zavřít menu