Pilotní působení týmů duševního zdraví se chýlí ke konci. Jeho přínos potvrzují i ředitelé škol v regionu.

Týmy duševního zdraví usilují o prevenci a podporu duševního zdraví dětí ve školském prostředí ORP Kutná Hora od září 2021. Jejich pilotní působení v rámci projektu Duševní zdraví pro děti vyprší na konci června. Stovky podpořených dětí a pedagogů s posílenými kompetencemi v oblasti duševního zdraví společně s pozitivní zpětnou vazbou od ředitelů škol a zájmem politických osobností jsou důkazem, že úsilí nebylo marné.

 

Projekt je financován z Fondů EHP a Norska v rámci programu Zdraví, jež zprostředkovává Ministerstvo financí v partnerství s Ministerstvem zdravotnictví České Republiky. Cílem programu Zdraví je lepší prevence a menší nerovnosti v oblasti zdraví. Mezi oficiální partnery projektu patří Society for All (dříve ČOSIV), norské psychiatrické centrum pro děti a mládež Østbytunet a Pedagogicko-psychologická poradna v Kutné Hoře. Týmy duševního zdraví vedle toho úzce spolupracují s Eduzměnou Kutnohorsko, která v regionu rovněž intenzivně působí a usiluje o systémovou změnu ve vzdělávání. Byli to právě Society for All a NF Eduzměna, kteří iniciovali vznik projektu, přičemž jejich hlavní motivací bylo odpilotovat funkční řešení multidisciplinární podpory škol při vzdělávání dětí, které provází čím dál více problémů, včetně těch na poli duševního zdraví.

 

Týmy duševního zdraví jsou multidisciplinární, což v tomto případě znamená, že se skládají ze sociálních pracovníků, psycholožek, speciálních pedagožek a zdravotní sestry, které supervizně doplňuje pedopsychiatr a klinická psycholožka. Právě multidisciplinarita týmů umožnila odborníkům společnými silami nacházet komplexní řešení i náročných případů a problémů v oblasti duševního zdraví. Týmy fungují dva, přičemž jeden z nich sídlí na ZŠ Zruč nad Sázavou, která je realizátorem projektu, a druhý na partnerské ZŠ Kamenná Stezka v Kutné Hoře. Každý tým má k dispozici auto, a díky mobilitě působí i na dalších školách v regionu. Služby týmů jsou navíc bezplatné a nízkoprahové, takže se pomoc může dostat ke každému, kdo ji potřebuje, a v rámci možností včas. Dalším přínosem projektu je systémová podpora mezioborové spolupráce. Týmy duševního zdraví vyplnily pomyslná bílá místa na mapě podpůrné sítě v regionu a během svého působení se jim podařilo navázat funkční spolupráce nejen s většinou místních škol a Pedagogicko-psychologickou poradnou v Kutné Hoře, ale také s místními sociálními službami, Centrem krizové intervence, Centrem na podporu integrace cizinců a několika dalšími organizacemi, které podporují děti a jejich rodiny.

 

Členové týmů duševního zdraví prošli v rámci projektu odborným výcvikem v Neurosekvenčním modelu v terapii a ve vzdělávání, jehož přenos do ČR je jedním z pilířů projektu. Neurosekvenční model, jehož autorem je americký psychiatr Bruce Perry, je model fungování mozku založený na nejnovějších poznatcích o vývoji mozku a vlivu negativních zážitků z dětství na jeho fungování. Týmy duševního zdraví tento model hojně využívají při svých pracovních aktivitách, a to jak klientských, tak vzdělávacích. Inspirací pro ně byla pracovní exkurze u partnera projektu, norského psychiatrického centra pro děti a mládež Østbytunet, kde je tento model úspěšně využíván v praxi.

 

Činnost týmů duševního zdraví by se dala hrubě rozdělit do 3 kategorií. V první řadě je to klientská činnost, tedy intervence a přímá péče o děti i rodiny, často ve spolupráci se školami. Doposud měly týmy v péči 600 klientů, se kterými proběhlo přes 5 000 poradenských schůzek a konzultací. Dále bylo uspořádáno 46 vzdělávacích akcí a seminářů, kde týmy usilovaly o zvyšování kompetencí v oblasti duševního zdraví těch, kteří mají na rozvoj a duševní zdraví dětí největší vliv. Díky tomu má mimo jiné 20 škol v ORP Kutná Hora nově proškolený personál v oblasti duševního zdraví. Celkem bylo proškoleno přes 1 000 osob, nejčastěji z řad pedagogických a poradenských pracovníků či rodičů. Kromě toho bylo realizováno několik edukativních programů pro více než 3 000 dětí. Projekt se věnoval také osvětě a destigmatizaci a v rámci celorepublikového festivalu Týdny pro duševní zdraví bylo na Kutnohorsku uspořádáno několik osvětových akcí pro veřejnost, například představení herečky Simony Babčákové, která přijela promluvit s humorem o duševním zdraví.

 

Ředitelé spolupracujících škol se ve zpětnovazebním dotazníku shodují, že spolupráce s týmy duševního zdraví byla pro jejich školu přínosem. Jako nejčastější benefity uvádí rychlou, individuální, dlouhodobou a odbornou podporu žáků se vzdělávacími či psychickými obtížemi, podporu a vzdělávání pedagogického sboru, možnost konzultace s poradenskými pracovníky a propojení na další vhodné relevantní služby. Jako velký přínos vidí objektivizaci problémů a možnost přenesení břemena na kompetentnější odborníky.

 

Odborníci souhlasí, že je potřeba funkční (a pro jiné kraje inspirativní) týmy duševního zdraví udržet. Na financování činnosti týmů do konce roku 2023 uvolnil potřebnou částku NF Eduzměna. Society for All ve spolupráci se Středočeským krajem, NF Eduzměna, starosty obcí v ORP Kutná Hora a MŠMT hledají cesty, jak týmy udržet a zavést jejich systémové financování.

 

Kontakt:

Lenka Beznosková

PR manažerka projektu

lenka.beznoskova@zszruc.cz

+420 731 467 055

 

tz, autor fotografií: Kateřina Neumann

Zavřít menu