Plošné kontroly podnikatelů se zaměří i na likvidaci odpadů

Jednou z povinností fyzických a právnických podnikajících osob je zajistit si likvidaci odpadu z podnikatelské činnosti. Město nyní plánuje zahájit kontroly podnikatelských subjektů, zaměřené především na nezákonné využívání obecního systému nakládání s komunálními odpady města. Odpadkové koše ve městě jsou určeny k odložení drobného odpadu a mají sloužit občanům. 

„Podnikatelé budou muset předložit doklady o předání odpadů oprávněným osobám a v případě produkce komunálního a stavebního a demoličního odpadu písemnou smlouvou o zajišťující jeho předání oprávněné osobě,“ uvedl Karel Brandejský z odboru životního prostředí MěÚ Kutná Hora a doplnil, že podnikatelským subjektům bude nabídnuto legální zapojení do Obecního systému nakládání s komunálními odpady Města Kutná Hora ve smyslu zákona o odpadech, na základě písemné smlouvy s Městem Kutná Hora.

„Podnikatelům, kteří nebudou schopni předložit požadované doklady a doložit tak plnění svých povinností podle zákona o odpadech hrozí pokuta do výše jednoho milionu korun v přestupkovém řízení. V případě prokázaného využívání  obecního systému bez písemné smlouvy s obcí hrozí podnikateli pokuta do výše deset milionů korun,“ řekl Karel Brandejský s tím, že v případě zájmu o zapojení do Obecní systém nakládání s komunálními odpady Města Kutná Hora se podnikatelé mohou obrátit na pracovníky Technické oddělení Odboru správy majetku Městského úřadu Kutná Hora, kde s nimi bude uzavřena písemná smlouva na základě které budou moci legálně využívat obecní systém.

red

Zavřít menu