Pod štukovou výzdobou nad pyramidou z lidských kostí Santini zachoval původní gotický svorník i fragmenty žeber
Obnovu klenebního pole v kostele Všech svatých s kostnicí v Sedlci zajišťuje Karel Navrátil, který se specializuje na Santiniho štukovou výzdobu. Foto: pra

Původní gotický svorník a fragmenty žeber, které se k němu kdysi v dávné minulosti sbíhaly, byly odhaleny  při obnově druhého klenebního pole po rozebrané pyramidě v kostele Všech svatých s kostnicí v Sedlci. „Bylo to pro nás překvapení, protože ve vedlejším dnes již obnoveném severozápadním poli se tyto prvky nedochovaly,“ uvedla Radka Krejčí, ředitelka organizační složky Římskokatolické farnosti Kutná Hora – Sedlec s tím, že obnovu štukové výzdoby pro farnost opět zajišťuje restaurátor Karel Navrátil, který se specializuje na Santiniho dílo. Dnes již chybějící prvky znovu domodeluje tak, aby kaple měla takovou podobu, jakou ji vtiskl sám Santini. Zachycené gotické fragmenty budou pod štukovou výzdobou zachovány.

Záchrana kostela Všech svatých s kostnicí, který měl vážné statické problémy, byla zahájena již v roce 2014. Při zajištění základů vnitřních pilířů a vnitřním odvlhčení kostnice musela farnost přistoupit k rozebrání pyramid, kterým nebylo možné se vyhnout. „Obnova severozápadní pyramidy včetně demontáže, statického zajištění pilíře, oprav zdí, omítek, štuků a následné montáže pyramidy byla dokončena a vyžádala si investici 21 milionů korun. Celkem Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec do záchrany kostela od roku 2014 investovala již 111 milionů korun,“ dodala Radka Krejčí.

M. Pravdová

 

 

 

 

Zavřít menu