Pomohli s vybudováním školní zahrady. Studenti Gymnázia Jiřího Ortena se vzdělávají nejen ve třídách

Nový plán na revitalizaci školní zahrady začala škola realizovat na konci roku 2020. Studenti na své nové zahradě mohou vidět rostliny nejen z Evropy, ale i z rozličných koutů ostatních kontinentů. Celý její koncept navrhli architekti tak, aby se kromě velké rozmanitosti druhů rostlin na pozemku nacházela i místa pro vzdělávání a odpočinek.

Centrem veškerých akcí konaných na zahradě školy je amfiteátr, který posloužil svému účelu už při slavnostním otevření školní zahrady 30. září 2021.

„Samotný amfiteátr ukázal své možnosti při čtvrtečním otevření zahrady pro dramatickou či hudební výchovu. Osobně pak doufám, že vybudováním botanické zahrady a vytvořením dalšího přírodního koutu ve škole podpoříme nejen její edukační rozměr, ekologické souvislosti, ale posílíme i sounáležitost s přírodou a vůli ji chránit,“ uvedl učitel a zástupce ředitele Roman Bartoníček.

Do budoucna chce škola zrealizovat tematické projekty, ve kterých by zahradu a veškerý její obsah studenti představovali žákům základních a mateřských škol. Plán zahrnuje dokončení hlediště k amfiteátru, zookoutek pro zvířata a vytvoření katalogu s informacemi o vysázených rostlinách. Zahradu škola brzy zpřístupní veřejnosti.

Studenti začali budovat zahradu v březnu 2021. „Pracovali jsme tam dvakrát do týdne asi dva měsíce. Práce byly hodně různorodé. Od převážení hlíny, štěrku a písku, zarovnávání materiálu hráběmi, kopání děr a sázení stromků až po občasné pozorování tesařského umění pana školníka, bylo toho dost co dělat. Celkově čas strávený prací venku hodně tmelil kolektiv, našli jsme si v tom i určitý druh zábavy. Pokaždé tam byli jiní lidé, někdo pracoval o hodinách tělocviku, jiní i ve svém volném čase. Dostávali jsme menší úplaty od pana Bartoníčka v podobě občerstvení, ale pro výdělek samozřejmě nikdo nepracoval,“ popisuje práce student Matěj Koten.

Hlavním iniciátorem a pracovníkem na projektu byl zástupce ředitele Roman Bartoníček. Podobu nové školní zahrady navrhli zahradní architekti Zuzana a Tomáš Veverkovi.

Dora Procházková, foto: Roman Bartoníček

Zavřít menu