Děti z Kutné Hory a Hlízova trávily předposlední úterý jejich prázdnin na Sioně. Prošly se „Cestou husitských hejtmanů” a na své cestě splnily několik disciplín.

Letní počasí přilákalo na cestu mladé poutníky i jejich rodiče. „Společně s námi na Sion šlapalo okolo třiceti zájemců, převážně dětí, kterých tu bylo osmnáct. Děti se cestou zabavily řadou poutavých her a putování po několika stanovištích ukončila zastávka se sladkou odměnou,” hodnotila celou akci Jitka Šimková ze spolku HUS (Hlízovský Unikátní Spolek), který tuto akci zorganizoval.

Stezka s názvem „Cesta husitských hejtmanů” začíná a končí v obci Chlístovice na Kutnohorsku. Navštěvuje mimo jiné zříceninu hradu Sion, který byl sídlem husitského hejtmana Jana Roháče z Dubé, jenž zde byl po dobytí hradu zajat. Naučná stezka zde podrobně seznamuje s jeho životem a dějinnými souvislostmi, a také s tehdejší podobou hradu a způsobem jeho obléhání a dobytí. Dále vede stezka přes osadu Maxovna do Malešova. Cestou upozorňuje na bitvu u Malešova a soustavu mlýnů na říčce Vrchlici. Ve městečku samotném pak seznamuje s místní tvrzí a židovským hřbitovem. Přes obec Polánka a údolím Vrchlice se vrací zpět do Chlístovic.

(redakce)

Zavřít menu