7. února se uskuteční v bývalém klášteře voršilek 6. ročník lisování slámového vína. Od 11. hodin můžete být účastni lisování v klasickém vřetenovém lisu. Přijďte přidat ruku k dílu, nebo se jen podívat a stát se součástí nevšedního okamžiku, kdy budou lisovány hrozny, které vysychaly po dobu čtyř měsíců na slámových rohožích. ……………………………………………………

Sklizeň zdravých a vyzrálých hroznů, které dosahovaly cukernatosti 20,5 stupňů normalizovaného moštoměru, proběhla 21. října 2013. Hmotnost sklizených hroznů byla 2000 kg. Po téměř čtyřech měsících uložení na slámových rohožích v dobře větraném prostoru jsou hrozinky nádherně vyschlé. I přes vysoký obsah cukru si ponechaly svěží kyselinku, což je pro výsledný produkt velice důležité. Lisovat se budou na malém ručním lisu s objemem koše 150 litrů. Práce je to zdlouhavá, ale výsledek bude stát jistě za to. Předpokládá se, že bude vylisováno asi 120 litrů krásně vonící šťávy o vysoké cukernatosti kolem 45° normalizovaného moštoměru. Vstup na akci je zdarma.

Slámové víno
Slámové víno se prodává v lahvích o objemu 0,2 l a jeho cena se pohybuje kolem pěti set korun za lahev. Kromě náročnosti práce a délky přípravy je jedním z faktorů množství vína, které je vylisováno z původně sklizených hroznů. Pro porovnání – z čerstvých hroznů se vylisuje přibližně 70% moštu, zatímco z vysušených hrozinek se docílí výlisnosti sotva asi 10%. Odměnou pro spotřebitele bude jedinečné víno, které vynikne zlatou barvou a vysokou viskozitou, víno, jehož koncentrovaná vůně broskví a medu se dokonale snoubí s chutí kompotovaného ovoce.

Čekání zpestří ochutnávka šampiona
Čekání si návštěvníci mohou zpestřit třeba degustací archivních vín společnosti, kde budou moci ochutnat skvosty jako svatovavřinecké ročníku 2006, které bylo dvojnásobným šampionem Českých červených vín a jiná zajímavá vína.

Lenka Kociánová, Vinné sklepy Kutná Hora


7. 2. | od 11:00 hod. LISOVÁNÍ SLÁMOVÉHO VÍNA
Vinné sklepy Kutná Hora, s.r.o., klášter řádu sv. Voršily (Jiřího z Poděbrad 288). Přijďte si vyzkoušet lisování slámového vína ročníku 2013 na vřetenovém lisu jako za starých časů a ochutnat některá archivní vína z produkce našeho vinařství. Vstupné: zdarma, degustace archivních vín za zakoupené žetony v hodnotě 10,- Kč.

 

.

Zavřít menu