Prádelna v nemocnici Kutná Hora má nové prací a sušicí stroje
Na snímku u nových průmyslových prokládacích praček pracovnice nemocniční prádelny spolu s Alicí Horákovou (vlevo). Foto: pra

Po letos dokončeném zateplení objektů v areálu kutnohorské nemocnice a rekonstrukci tepelného hospodářství se modernizace dočkala i nemocniční prádelna. Novinkou jsou v ní dvě nové průmyslové pračky a tři průmyslové sušiče v celkové výši 2,5 milionu korun. Pořízeny byly z investiční dotace Středočeského kraje. 

Původní pračka o kapacitě 170 kilogramů byla nahrazena dvěma menšími moderními stroji o celkové kapacitě 140 kilogramů. Součástí projektu byly i stavební úpravy této části objektu. „Pračky jsou prokládací, což znamená, že z jedné strany pracovnice vkládají špinavé prádlo a z druhé, z čisté části, ho vyprané vyndají,“ uvedla Alice Horáková, vedoucí provozního oddělení Nemocnice Kutná Hora, s tím, že díky dotaci zakoupila nemocnice i tři průmyslové sušicí stroje o celkové kapacitě 95 kilogramů.

Nemocnice v Kutné Hoře v minulosti zajišťovala praní prádla i pro kolínskou nemocnici. Nyní pere jen pro kutnohorskou. „Denně vypereme 600 až 700 kilogramů prádla, z toho 600 kilogramů je nemocničního lůžkového a zaměstnaneckého prádla a přibližně 100 kilogramů denně pro externí soukromé subjekty, jako jsou například rehabilitace, fyzioterapeuti, restaurace, ale i mateřské školy z Kutné Hory,“ vysvětlila Alice Horáková.

Díky dotaci Středočeského kraje pořídila nemocnice letos telemetrický systém měření hodnot vitálních funkcí, který již slouží na interním oddělení. Pacienti mohou být čtyřiadvacet hodin pod dohledem lékaře, aniž by museli být připoutáni na lůžko. Do konce letošního roku budou podle slov Alice Horákové dodány na interní lůžkové oddělení monitory vitálních funkcí. Celková dotace na modernizaci přístrojového vybavení ze Středočeského kraje pro rok 2023 byla ve výši 10 milionů korun. „Ještě je v plánu investice do signalizačního zařízení pro lůžka následné péče, čímž tuto dotaci Středočeského kraje pro letošní rok vyčerpáme,“ řekla vedoucí provozního oddělení a dodala, že město Kutná Hora již od roku 2010 uvolňuje částku jeden milion korun z rozpočtu města pro investiční dotaci. Letos ji nemocnice využila na nákup ultrazvuku pro urologickou ambulanci a myčku endoskopů na gastroenterologickou ambulanci. Dodány budou do konce letošního roku.

Monika Pravdová

Zavřít menu