Přílivový déšť způsobil záplavy v Liliové ulici, do pomoci se zapojili i hasiči, vodohospodáři a Technické služby města Kutné Hory

V pátek 14. 8. okolo 16. hodiny došlo vlivem přívalového deště ke splavení zeminy z pole do Liliové ulice. Znečištěná voda zaplavila sklepy, garáže a technické místnosti domů po jedné straně ulice. Jak konstatoval Dobroslav Vepřek z technického oddělení MěÚ Kutná Hora, kanalizace nebyla schopna pojmout tak velký objem vody.  Na místě zasahovali hasiči HZS Kutná Hora a VHS Kutná Hora. Pracovníci Technických služeb města Kutné Hory na pokyn místostarosty Víta Šnajdra (Piráti) instalovali v sobotu protipovodňové zábrany, aby nedošlo k případným dalším škodám. Naplnili a položili 500 pytlů s pískem, přistavili velkoobjemové kontejnery pro likvidaci zničených věcí. Do pomoci s odstraňováním následků škod se v sobotu zapojila i VHS Vrchlice Maleč. Vodohospodáři pomocí techniky odsávali bahno, pročišťovali kanály.

Starosta města Josef Viktora (ANO) svolal na pondělí 17. srpna společné jednání ve Vlašském dvoře za účasti HZS, VHS, Technických služeb Kutná Hora a městské policie. „Situaci jsme vyhodnotili. Budeme hledat možné cesty zabezpečení. Náklady na protipovodňová opatření, čištění komunikací a odvoz kontejnerů bude hradit město,“ uvedl Josef Viktora s tím, že HZS Kutná Hora zajistil a zapůjčil občanům 34 vysoušečů, zajistil i dva vysavače na kalnou vodu. „Hlavní je zabezpečit, aby se situace neopakovala. Jednání budou pokračovat,“ dodal starosta.

red, foto dv

Zavřít menu