Projekt „Řešíme společnou výzvu“ přivedl děti základních škol do GASKu

Refektář Galerie Středočeského kraje během úterního dopoledne 7. června připomínal školu a ruch ve třídě. Nebylo divu – pracovní skupina Eduzměna připravila program Řešíme společnou výzvu zaměřenou na řešení výzev a problémů, kterých si žáci ve svém okolí a okolí školy všímají. Za přítomnosti zástupců Eduzměny z Prahy a z regionu vystoupili zástupci celkem 6 tříd s prezentacemi svých projektů. Děti doprovodili také garanti, kteří je v projektech provázeli. Před prezentacemi a výstupy jednotlivých tříd přivítal zúčastněné místostarosta Kutné Hory Vít Šnajdr a povzbudil uvaděče projektů. „Slýchávám, že děti a mladí lidé nemají o dění ve svém okolí zájem. To ale není vždy pravda a osobně mám radost a jsem nadšený, kolik na projektech pracovalo dětí, které chtějí něco změnit a splnit své sny a zároveň jim záleží na jejich městě a okolí.

Prvním představeným projektem bylo pořízení si „třídního zvířátka“ ve 3.B Základní školy Žižkov. Ač se jednalo o nejmladší prezentující, vystoupení děvčat se setkalo s ohlasem a stejně jako další žáky i je publikum odměnilo silným potleskem. Všechny výstupy proběhly formou okomentování promítané prezentace, kde fotografický materiál dokumentoval proces přípravy projektů, a po každém výstupu mohli účastníci z řad publika pokládat doplňující dotazy.

Jako druhý se představil projekt Základní školy Kamenná stezka, který realizovali žáci 6.A. Ti při revitalizaci školní tělocvičny zároveň využili svých matematických znalostí, když vypočítávali potřebný objem barvy na stěny a laku na parkety. Pro zpestření uvedli i humornou příhodu s měřením tělocvičny a výpočtem její plochy – měření prováděly 3 skupiny žáků, přičemž každé skupině vyšel jiný výsledek.

Pomyslnou štafetu v prezentování přebrala Základní škola Zruč nad Sázavou se dvěma projekty. Třídy 7.A i 7.B po přemítání nad tématem výzvy usoudily, že po době covidu a lockdownu by chtěly něco zažít, a vytvořily program na třídní výlet i s aktivitami a program na školní přednášku.

Finále prezentací patřilo opět kutnohorské škole, konkrétně Základní škole Jana Palacha. Třída 7.B pojala projekt umělecky – žáci své úsilí vložili do přípravy a nastudování muzikálu, který bude v divadelním sále školy odehrán jako překvapení pro spolužáky. Jejich o rok starší kolegové z 8.B připravili video o své domovské škole a vyzkoušeli si tak filmovou práci od zvukaře přes osvětlovače a klapky až po herce. Nezapomněli ani na osobnost, jejíž jméno škola nese, a v Praze navštívili místa s Janem Palachem spojená. Video vzniklo také za účelem představení školy a bude zveřejněno na školních webových stránkách.

Prezentacemi  však program Eduzměny v GASKu neskončil, děti se po třídách rozdělily a vystřídaly se na různých stanovištích v galerii. Tam si pak ve skupinách povídaly o práci a dalších přípravách projektu.

Kristýna Šimonová, foto kš, pra

Zavřít menu