Rovnodennost v sedlecké katedrále bylo letos možné sledovat on-line, výtěžek podpořil Tříkrálovou sbírku
Rovnodennost v sedlecké katedrále. Foto: Ondřej Soukup

Ani v roce 2021 neproběhla tradiční Rovnodennost tak, jak bylo zvykem. Vzhledem k epidemiologické situaci se organizátor akce Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec rozhodl uspořádat jakýsi nultý ročník alespoň v online prostředí. Ale charitativní a kulturní přesah Rovnodennosti zůstal.

„Po celou dobu nejen přímého přenosu bylo možné přispívat na online Tříkrálovou sbírku a nakonec se podařilo vybrat 3 800 Kč. Vybrané peníze putují na terénní programy Oblastní charity, akreditované programy Dobrovolnického centra v kutnohorské a čáslavské nemocnici nebo prorodinné aktivity center Maják, Domek a RC Kopretina,“ konstatovala Radka Krejčí, ředitelka organizační složky ŘKF Kutná Hora – Sedlec.  Pozorování jedinečného úkazu, opakujícího se pouze ve dnech jarní a podzimní rovnodennosti, umocnila recitace, varhanní hudba a zpěv.

Během živého přenosu z katedrály se střídali recitátoři Lucie Jandejsková a Vojtěch Poživil s varhaníkem Viktorem Darebným a zpěvákem Zdeňkem Lickem. Sluníčko organizátorům dokonale přálo, tudíž se i tento netradiční ročník, který doteď zhlédlo přes tři tisíce diváků, považovat za velmi podařený.

Pro ty, kteří online přenos nestihli, je připraven záznam na YouTube kanále Sedlecké farnosti:

Zavřít menu