Setkání s hejtmankou a radními Středočeského kraje

Již druhý den po svém slavnostním otevření uvítala Knihovna Kutná Hora hejtmanku Mgr. Petru Peckovou a radní Středočeského kraje.

Z rady kraje přijeli Ing. Pavel Pavlík (statutární náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví), Ing., Bc. Jiří Snížek (náměstek hejtmanky pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování), Mgr. Milan Vácha (radní pro oblast vzdělávání a sportu) a Mgr. Martin Hrabánek (radní pro oblast sociálních věcí). Další zástupci kraje se setkání nemohli ze zdravotních či rodinných důvodů zúčastnit, hejtmanka Pecková také vzpomněla bohužel nedávno zemřelého kolegu a náměstka Věslava Michalika.

V konferenčním sále knihovny se představitelé kraje setkali se starostou Kutné Hory Ing. Josefem Viktorou, přítomni byli i místostarostka Mgr., Bc. Silvia Doušová a místostarosta Mgr., Bc. Vít Šnajdr. Zájemci o diskuzi z Kutné Hory a okolí měli možnost položit dotazy a připomínky. Kvůli nepřítomnosti některých náměstků a radních mohli tazatelé pro předání svých dotazů užít i elektronickou formu.

Ještě před setkáním v knihovně navštívili zástupci kraje Gymnázium Jiřího Ortena, firmu Phillip Morris International a České muzeum stříbra. Instituci gymnázia připomněli i během setkání v rámci prezentace činnosti Středočeského kraje a vyzdvihli její prestiž v rámci středočeských středních škol.

Prezentace kraje se týkala všech oblastí od zdravotnictví, bezpečnosti, územního plánování přes vzdělávání a sport, kulturu s cestovním ruchem až po sociální oblast a dopravu. Zdůrazněna byla mimo jiné pozice středních škol, modernizace oborové struktury a větší profilace středních odborných škol pro udržení kvality vzdělávání.

Novinkou pro občany bude i digitalizace a vytvoření platebního portálu e-shop pro občana, díky němuž bude možné elektronicky zaplatit např. poplatky za odpady, za psy, sportovní kroužky či za školní jídelnu.

Stranou prezentace nezůstala ani kutnohorská nemocnice, která dosáhla 40% snížení spotřeby energie, zateplení obvodového zdiva a střechy, výměny oken a rekonstrukce tepelného hospodářství.

Zavřít menu