Skupina studentů Gymnázia Jiřího Ortena se na začátku listopadu věnovala komunální politice. Studenti v úterý 8. listopadu odpoledne navštívili jednání kutnohorských zastupitelů.

O pár hodin později si pak studenti v reálném prostředí Rytířského sálu sami vyzkoušeli předkládání návrhů a usnesení, pojmenování problému a návrh na jeho řešení, diskusi, či obhajování vlastních názorů.

Dopolední program navštívili i reální členové zastupitelstva: Starosta Kutné Hory Martin Starý a zastupitelé Ivo Šanc a Václav Veselý. Všichni tři pak plnili funkci poradců studentům, kteří měli za úkol vytvořit si fiktivní politické strany a debatovat nad reálnými problémy Kutné Hory.

Kutnohorský zastupitel Václav Veselý ocenil zápal studentů na „modelovém zastupitelstvu“: „Jsem rád, že se mladí zajímají o politiku. Je to dobře v tom, že jim není spousta věcí lhostejných,“ podotkl Veselý a navázal: „Řešíme se studenty nejenom věci, které jsou smyšlené, ale také konkrétní reálné situace. Je fajn, že mladí přemýšlejí o problémech, které lidi trápí v lokalitě, kde žijí,“ uvedl.

Uvítal by Václav Veselý více mladých lidí v komunální politice? „Bylo by to fajn. Budu rád, když mladí lidé budou v zastupitelstvech obcí a měst zasedat a budou řešit problémy. Navíc, když si k tomu vytváří vztah již od školních let,“ konstatoval Veselý.

Jakub Svoboda

Zavřít menu