Jednadvacetiletý kutnohorský tenista Filip Brtnický prolomil v minulém týdnu smůlu. Alespoň ve čtyřhrách totiž došel se sparťanem Jakubem Filipským až do finále jabloneckého turnaje ITF Futures. V singlech se Brtnický dostal do 1. kola, kde smolně prohrál s třetím nasazeným Chilanem Castillem. ………………………………………

„Ve finále jsme debla prohráli,“ přiznal Filip Brtnický a pokračoval: „I tak se mi podařilo uhrát 10 bodů do žebříčku ATP. Jde však pouze o žebříček ve čtyřhrách.“ V ATP „rankingu“ se bude Filip Brtnický pohybovat někde okolo dvanáctistého místa.

V singlech se Brtnický dostal do 1. kola, kde smolně prohrál ve třetím setu 4:6 s třetím nasazeným Chilanem Castillem. První body do singlového žebříčku ATP byly také blízko. Stačilo přejít přes první kolo. „Zápas to byl dobrý, ale nic z toho nebylo. Prošel jsem tři kola kvalifikace, jenže v prvním kole mi to nevyšlo,“ litoval tenista z Kutné Hory.

Dalším cílem jsou body v singlech

„Pro mě je to neskutečná zkušenost v tom, že čtyřhry nehraji. Přihlásil jsem se prakticky na první turnaj a hned se mi povedlo uhrát druhé místo. Je to i o sebedůvěře, když to nevyšlo v singlech, tak se mi konečně povedlo uhrát první body v deblu. Důležité je, že jsem už na žebříčku. Jsem na mapě,“ zdůraznil Brtnický, který v Čechách hraje za pražský klub TK Neridé. Na českém rankingu je Brtnický aktuálně 64.

A jaký je další cíl? „Chtěl bych se tento rok dostat ve dvouhrách do první tisícovky v ATP. Musím neustále hrát. Jezdím na turnaje každý víkend. Musím mít i štěstí na los. Věřím, že úroveň na to mám. Hraji tenis, který chci hrát,“ odpovídal Brtnický.

Najdou se pro Brtnického sponzoři?

Co se týká financí, něco málo si Brtnický vydělal, ale chtěl by stálejšího sponzora. „Od prvních kol jsou prize money. Za finále debla jsem získal 250 zdaněných dolarů,“ prozradil úspěšný hráč a navázal: „Věřím, že první body v ATP by mi mohly pomoct. Snad se někdo najde, kdo by mi finančně pomohl. Zatím nic na papíře nemám.“

Aktuálně Filip trénuje, kde se dá. „Trénuji na Neridé a jezdím do Mladé Boleslavi nebo do Liberce, kde trénuji s dobrými hráči,“ říká první Kutnohorák, který se dostal na žebříček ATP. „Nijak zvlášť to nevnímám. Něco chci dokázat, něco chci dělat a tohle je jen součástí velkého plánu,“ zůstává skromný.

Výsledky z Jablonce na Nisou (ITF Futures) Singly – kvalifikace
1. kolo: Brtnický – Polánka 2:6, 6:3, 6:1
2. kolo: Brtnický – Dittmer (GER) 6:0, 6:1
3. kolo: Brtnický – Janik (POL) 6:1, 6:1
Singly – hlavní část
1. kolo: Castillo (CHI) – Brtnický 6:0, 5:7, 6:4

Debly – hlavní část
1. kolo: Brtnický / Filipský – Matesko / Řeček 6:3, 6:4
Čtvrtfinále: Brtnický / Filipský – Konečný / Pavlásek 6:1, 6:1
Semifinále: Brtnický / Filipský – Košner / Castillo (CHI) volný postup
Finále: Maršoun / Suc – Brtnický / Filipský 6:1, 6:0

Michal Pavlík, Kutnohorský deník

.

Zavřít menu