Studenti z Kutné Hory a španělského Alcoy spolupracují na tvorbě turistických tras obou měst pro mobilní aplikace 

Studenti kutnohorského církevního gymnázia hostí od 7. října kolegy z partnerské střední školy I.E.S. Andreu Sempere ze španělského Alcoy, se kterými spolupracují v rámci dvouletého projektu ERASMUS+ na podpoře udržitelného cestovního ruchu obou měst. Hosté ze Španělska tak opětují kutnohorským kolegům jejich červnovou návštěvu v Alcoy. Studenty obou škol přivítal na radnici místostarosta Vít Šnajdr (Piráti), ocenil zaměření projektu i význam výměnných pobytů pro budování užších vztahů mezi školami a městy.

Hlavní cíle evropské studijní a pracovní stáže jsou vytvoření turistických tras, mobilních aplikací, videozáznamů turistických zajímavostí obou měst a to ve španělštině, češtině, angličtině i valencijštině. „K dispozici budou na YouTube kanálu,“ uvedl Francisco Temprano, učitel španělštiny na kutnohorském církevním gymnáziu, který je zároveň koordinátorem projektu Erasmus+.  Součástí projektu je podle jeho slov i vytvoření turistické brožury s QR kódy, jejichž pomocí snadno získají návštěvníci města informace o zajímavostech a turistických cílech do svých mobilních telefonů nebo tabletů. Studenti pomocí mobilních aplikací provedou návštěvníky po vytvořené turistické trase a seznámí je i s kutnohorskými pověstmi. Jak podotkla Eva Hartmanová, zástupkyně ředitelky Církevního gymnázia v Kutné Hoře, studenti již dokončili pověst o Rozině Ruthardové, připravují další. Jak doplnil Francisco Temprano, připravena je řada pověstí, většina z nich v české verzi je už veřejnosti k dispozici na portálu iVoox. Například O stříbrném zvonku na Vlašském dvoře, O založení Kutné Hory a chrámu sv. Barbory,  O strašidlech v Kouřimské bráně, O Meluzíně a další. V pátek je budou studenti překládat z angličtiny do španělštiny. S výstupy projektu se bude moci seznámit veřejnost v roce 2020.

Hostitelé mají pro partnery ze Španělska připraven bohatý program, návštěvu pamětihodností, okolí Velkého rybníka, výlety do Žlebů a Prahy. V pátek budou studenti zpracovávat videa pro mobilní aplikace, která během týdenního pobytu natočili.

Podle vyjádření studentů je projekt náročný především na synchronizaci a vzájemnou spolupráci. Každý má svůj úkol. „Vytváříme legendy. Někdo je musí napsat, další přečíst, natočit videa, sestříhat, přidat efekty….,“ shodují se studenti s tím, že přínosem je navazování nových přátelství i procvičování a zdokonalování cizích jazyků.

V příštím roce se uskuteční ještě jeden výměnný pobyt mezi oběma školami. Kutnohorští studenti tentokrát navštíví město Elche, jehož palmový háj je zapsán na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Monika Pravdová

 

Zavřít menu