Světový den zdraví oslavili žáci a učitelé ZŠ T. G. Masaryka v Kutné Hoře projektovým dnem

Světový den zdraví připadá oficiálně na 7. dubna. Na ZŠ T. G. Masaryka v Kutné Hoře ho žáci pátých tříd a druhého stupně oslavili s předstihem ve středu 3. dubna. Součástí byla ochrana lidského zdraví, příčiny některých onemocnění a poskytování první pomoci.  

Učili jsme se správné hygieně rukou, zdravé životosprávě, udržování fyzické i duševní kondice. Seznámili jsme se s vlivem návykových látek, poruchami příjmu potravy atd. Učitelům pomáhali odborní poradci – externisté z různých oblastí. Velmi si jejich nasazení a ochoty zapojit se do osvětové práce ceníme.

Přednášet o psychohygieně a o zvládání náročných situací přijela paní Mgr. Veronika Waneková, psycholožka z Poradny pro lidi v tísni.

Nácvik první pomoci vyzkoušeli páťáci a šesťáci s Michaelou Němečkovou, ředitelkou kutnohorské pobočky Českého červeného kříže. O důležitosti správného mytí rukou a prevenci žloutenky jsme si povídali s vedoucí protiepidemického oddělení Hygienické stanice v Kutné Hoře Bc. Andreou Bobkovou a její kolegyní.

Praktická zkouška kvality mytí, která probíhá se speciálním gelem pod UV lampou, sklidila u dětí obrovské nadšení. Žáci sedmého ročníku vyslechli informace o infekčních chorobách a  zajímavé povídání o náplni práce pracovníků Zdravotnické záchranné služby. Paní Dana Němečková vysvětlovala, co se děje pro přijetí tísňového volání na linku 155, a zdůraznila trestněprávní dopady jejího zneužití.

Ani cizí jazyky jsme nevynechali, vždyť jsme ve škole! Osmáci se věnovali sestavení cizojazyčných potravinových pyramid. Deváťáci prezentovali výsledky své dlouhodobé práce zaměřené na výskyt a význam vitamínů a sacharidů pro lidský organismus. Sportovní aktivity si užila děvčata při aerobiku s mistryní ČR v aerobiku a zároveň žákyní naší školy Eliškou Pěgřímkovou a s další naší úspěšnou sportovkyní Ivetou Koutovou. Chlapci se zapotili při posilovacím tréninku v hale BIOS. Výtvarná díla, která dnes vznikla, nám budou ještě dlouho připomínat bezvadný den, kdy jsme atraktivní formou nabyli plno nových vědomostí.

Připomínat si významné mezinárodní dny je tradicí a součástí školního vzdělávacího programu.  V měsíci dubnu je vyhlášený Světový den Země a Světový den zdraví. Projektový den, který se konal na druhém stupni a v 5. třídách ve středu 3. dubna  byl zaměřen na naše zdraví.

Žáci a učitelé ZŠ T.G.Masaryka Kutná Hora

Zavřít menu