Tématem společného setkání zaměstnavatelů a zástupců škol byly možnosti vzájemné spolupráce i zatraktivnění řemeslných oborů

Problematika uplatnění studentů, malý zájem dětí a rodičů o řemeslné obory, možnosti vzájemné spolupráce a další témata zazněla při společném setkání, které pořádaly 21. 11. společnost FOXCONN a město Kutná Hora. V golfovém rezortu CASA SERENA u jednoho stolu k diskuzím zasedli  někteří zaměstnavatelé z regionu, představitelé města, zástupci základních a středních škol z Kutnohorska, ale i z Ledče n/Sázavou a dalších hostů. Akce se konala za účasti zástupců Hospodářské komory, Úřadu práce Kutná Hora, MAS Lípa pro venkov, Spolku kutnohorských podnikatelů a dalších hostů.

Po úvodním představení všech zástupců zaměstnavatelů a škol a zhodnocení jejich dosavadní spolupráce byla další diskuzní část zaměřena na problematiku vzdělávání, uplatnění studentů a analýzu potřeb, mezigenerační spolupráci ZŠ a SŠ s podporou zaměstnavatelů.

Jak při setkání zaznělo, v současné době ze základních škol odchází na učební obory okolo 10 procent žáků, což je málo. Přednesena byla řada námětů a připomínek ke vzájemné spolupráci i přínos výuky ve školách vedené odborníky z firem v rámci projektových dnů a obráceně, motivace dětí a rodičů pro řemeslné obory, užší spolupráce škol se zaměstnavateli, například v rozšíření zájmových kroužků o technické vzdělávání.

Účastníci ocenili možnost setkání. Podle slov místostarosty Víta Šnajdra (Piráti) by se podobná setkání měla konat dvakrát ročně.

Monika Pravdová

 

Zavřít menu