V areálu hřbitova letos začnou instalovat retenční nádrže na zadržování dešťové vody, využívána bude pro zalévání zeleně i ve městě

Retenční nádrže na zachycování dešťové vody se začnou v areálu hřbitova U Všech svatých v České ulici podle slov starosty Josefa Viktory (ANO) instalovat ještě v letošním roce. Radní v červenci výstavbu nádrží schválili. Práce pro město budou zajišťovat pracovníci městské společnosti Technické služby Kutná Hora za cenu 9,2 milionů korun. Nejedná se však o nárazovou nákladnou akci, ale o proces rozložený do několika let.

Zabudování retenčních nádrží je součástí rozsáhlé revitalizace hřbitova, která postupuje po etapách již od roku 2016. Její součástí je mimo jiné již dokončená úprava urnového háje, části cest, regenerace zeleně, pokračuje budování nových cest se systémem řízeného odvádění dešťových vod. Na vybudování retenčních nádrží, které přispějí k zadržování vody v krajině, získalo město dotaci ve výši 2,9 miliony korun. Konečná výše dotace bude určena na základě skutečně vynaložených způsobilých výdajů. Podmínkou k jejímu poskytnutí je doložení dokladu o uzavření smlouvy o dílo a dokončení prací do 31.12.2021.

Voda bude sloužit pro zalévání na hřbitově, pracovníci technických služeb ji budou přečerpávat a využívat i pro závlahu zeleně ve městě.

pra

Zavřít menu